MOSKVA TVRDI: Zapad poslao 10.000 vojnih instruktora u Ukrajinu?! Što ih je više, to je veći budžet! Eksplozije se stalno čuju
Foto: EPA/JALIL REZAYEE, Profimedia

Marija Zaharova optužuje

MOSKVA TVRDI: Zapad poslao 10.000 vojnih instruktora u Ukrajinu?! Što ih je više, to je veći budžet! Eksplozije se stalno čuju

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Moskve optužilo je Zapad da gura Kijev u potpuni sukob. i da Sjedinjene Države šalju hiljade pripadnika vojske u Ukrajinu.

"Čak 10.000 zapadnih vojnih instruktora poslato je u Ukrajinu da obučavaju vojnike te istočnoevropske nacije i podržavaju njene borbu u Donbasu, tvrdi Moskva, insistirajući da je od toga 4.000 Amerikanaca, prenosi RT.

Govoreći tokom brifinga u petak, Marija Zaharova, portparolka moskovskog Ministarstva spoljnih poslova, sugerisala je da je prisustvo stranog vojnog osoblja znak da se Kijev priprema za konfrontaciono rešenje tekućeg sukoba sa dve samoproglašene otcepljene republike u istočni region Donbasa.

„Što je više instruktora, veći je vojni budžet Ukrajine“, rekla je ona.

„Što više oružja donesu tamo, češće čujemo eksplozije, ne samo na liniji dodira, već i neposredno u blizini civilne infrastrukture.

Prema Zaharovoj, tvrdnje da su strani treneri u Ukrajini da bi pomogli u odvraćanju ruske agresije su „laž“ i predstavljaju „ne samo licemerje ili dvostruke standarde – ovo je kombinacija bogohuljenja i sprdnje“.

Zaharova je optužila Kijev i njegove zapadne partnere da neiskreno opravdavaju prisustvo instruktora na osnovu odbrane i obuzdavanja ruske agresije, nazvavši ovo objašnjenje „laži“ i poručiila da su straniiinstruktori „direktno odgovorni za događaje koji se dešavaju u Donbasu“.

„Umesto da okonča građanski rat, koji sada traje već osam godina, čini se da se Kijev sprema za nasilno rešenje problema u Donbasu“, dodala je ona.

Zaharova je takođe odbacila izjave ukrajinskih zvaničnika u kojima su insistirali da pokušavaju da deeskaliraju situaciju kao "lažno".

Sukob u Donbasu počeo je 2014. godine, kada su separatisti u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk uspostavili samoproglašene otcepljene republike nakon Majdana 2014. godine, kada su izbili nasilni ulični protesti, što je dovelo do svrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, čija je administracija imala relativno jake veze sa Moskvom. Kijev je optužio Rusiju da radi sa pobunjenicima i podstiče građanski rat, što je Kremlj negirao.

Rusija i Ukrajina su 2014. i 2015. potpisale sporazume iz Minska, osmišljene da okončaju rat u Donbasu. Do sada, međutim, sporazum nije stupio na snagu, a ruski lideri su okrivili ukrajinsku stranu što nije uspela da ispoštuje svoj kraj sporazuma odbijanjem da pregovara sa separatistima.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

01:57

PUTIN PROMENIO PETORICU AMERIČKIH KOLEGA: Evo sa kim se najbolje slagao i najčešće viđao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja