PORAZ ILI KOMPROMIS POSLE RAZGOVORA SA PUTINOM?! Bajden nije potpisao sankcije za Severni tok 2 i blokadu 35 Rusa!
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Izglasan budžet za odbranu

PORAZ ILI KOMPROMIS POSLE RAZGOVORA SA PUTINOM?! Bajden nije potpisao sankcije za Severni tok 2 i blokadu 35 Rusa!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je budžet za odbranu zemlje za 2022. godinu, koji predviđa sredstva za obuzdavanje Rusije , ali bez sankcija Severnom toku 2, saopštila je Bela kuća..

Dokument je potpisan kao zakon“, saopštila je Bajdenova administracija. Odbrambeni budžet Sjedinjenih Država za sledeću godinu iznosi 768 milijardi dolara, javlja ruski mediji RIA Novosti. Republikanci su zahtevali da ograničenja protiv ruskog gasovoda da budu uključena u budžet. Međutim, oni nisu pomenuti u konačnom nacrtu dokumenta. Usaglašena verzija takođe nije uključivala predlog o merama sankcija protiv 35 Rusa „bliskih” rukovodstvu zemlje, kao i protiv ruskog duga. Ipak, iz budžeta je planirano da se potroši četiri milijarde dolara za vojno obuzdavanje Moskve u Evropi .

Zakon o izdvajanju za državnu odbranu sledeće godine predviđa se izdvajanje 300 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini , od čega najmanje 75 miliona dolara mora biti potrošeno na ubojna sredstva i instruktorske usluge. Iznos uključen u kompromisnu ​​opciju premašio je zahtev američke administracije za 50 miliona dolara.

Oko 7,1 milijardu dolara je planirano u budžetu za optimizaciju „prisustva, sposobnosti i operacija“ američkih snaga u indo-pacifičkom regionu. „ Severni tok-2 ” se sastoji od dve linije ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, gasovod je položen od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke . Gasovod je završen u septembru, ali je njegovo pokretanje moralo biti odloženo zbog nedostatka odluke nemačkog regulatora da sertifikuje Severni tok 2 AG kao nezavisnog operatera.

Vašington smatra da je Severni tok 2 pretnja energetskoj bezbednosti Evrope i više puta je uvodio sankcije protiv njega.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track