SEVERNA KOREJA TESTIRALA VIŠE BALISTIČKIH RAKETA: Amerikanci nervozni, traže sastanak Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih vrata.
Foto: Printscreeen Youtube

testiranje oružja

SEVERNA KOREJA TESTIRALA VIŠE BALISTIČKIH RAKETA: Amerikanci nervozni, traže sastanak Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih vrata.

Planeta -

SAD su, uz podršku Velike Britanije i Francuske, zatražile od Saveta bezbednosti UN da se sastane u četvrtak iza zatvorenih vrata nakon što je Pjongjang u poslednjih mesec dana lansirao više balističkih raketa srednjeg dometa.

Severna Koreja je potvrdila u ponedeljak da je testirala balističku raketu srednjeg dometa Hvasong-12, a to je prvi put od 2017. godine da je testirana raketa koja ima kapacitet da nosi nuklearnu glavu.

Ta raketa može da stigne do Guama i, potencijalno, udari na teritoriju SAD.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je najnovije lansiranje severenokorejske balističke rakete srednjeg dometa i pozvao Pjongjang da "odustane od preduzimanja bilo kakvih daljih kontraproduktivnih akcija", rekao je portparol UN.

Kina i Rusija su na sednici Saveta bezbednosti sprečile prošlog meseca pokušaj SAD da se uvedu sankcije UN petorici državljana Severne Koreje, saopštile su diplomate Pekinga uz obrazloženje da je Kini je potrebno više vremena da prouči predlog sankcija SAD.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track