PROCURILE ZANIMLJIVE INFORMACIJE: Svaki peti kandidat za članstvo u belačkoj neofašističkoj grupi povezan sa američkom vojskom
Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

patriotski front

PROCURILE ZANIMLJIVE INFORMACIJE: Svaki peti kandidat za članstvo u belačkoj neofašističkoj grupi povezan sa američkom vojskom

Planeta -

Dokumenta koji su procurili pokazuju da je 18 od 87 kandidata, ili 21%, za članstvo u Patriotskom frontu trenutno ili su ranije bili povezani sa vojskom.

Skoro svaki peti potencijalni član grupe Patriot Front povezan je ili je bio povezan sa američkom vojskom, pokazala su dokumenta koja su procurila u javnost i u koja su imali uvid Južni pravni centar za siromaštvo (SPLC) i alternativni medijski kolektiv Junikorn rajot.

Nekih 18 od 87 podnosilaca zahteva, ili 21%, reklo je da su trenutno ili ranije bili povezani sa vojskom. Jedan podnosilac zahteva za članstvo, koji je tvrdio da je bivši marinac, takođe je rekao da trenutno radi za Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, navodi se na SPLC-ovom Hejtvoč blogu koji prati i razotkriva aktivnosti američkih desničarskih ekstremista.

Neofašistički Patriotski front pojavio se kao "reprendirana" organizacija Vanguard America nakon desničarskog skupa u Šarlotsvilu u Virdžiniji 2017.

Prema SPLC-u, Patriotski front "predstavlja jednu od najistaknutijih belih suprematističkih grupa u zemlji“ i predvodi ga Tomas Ruso, 23-godišnjak sa sedištem u Dalasu. "Nacija u naciji je naš cilj. Naš narod se suočava sa potpunim uništenjem jer su naša kultura i nasleđe napadnuti sa svih strana“, rekao je jednom Ruso.

U januaru je Junikorn rajot objavio preko 400 gigabajta podataka koji su uključivali "navodno privatne, nemontirane video snimke i direktne poruke [koje] otkrivaju kampanju za organizovanje činova mržnje uz indoktrinaciju tinejdžera u nacionalsocijalizam (nacizam)“, saopštio je medijski kolektiv.

Članovi grupe i potencijalni članovi izražavaju otvoreno divljenje nacističkim ideologijama, pri čemu su potonji izrazili različite motive za pridruživanje grupi.

0655294820, Patriotski front, Patriot Front, neonacisti
foto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan podnosilac zahteva, koji je rekao da živi u San Dijegu, tvrdio je da radi za Odeljenje za nacionalnu bezbednosti i poželeo je da se pridruži Patriotskom frontu nakon što je otkrio kakvi su Jevreji dok je bio u marincima.

Drugi kandidat pogrdno je govorio o LGBT osobama i rekao da ih je "prvi put video“ dok je bio u vojsci.

Kandidat iz Solt Lejk Sitija rekao je da je "promenio fokus i preispitao stvari“ nakon druge vojne ture u inostranstvu i odlučio da se pridruži krajnjoj desnici.

Kandidati su takođe hvalili svoje različite veštine, uključujući "odličnu navigaciju na kopnu, odličnu fizičku spremnost, sposobnost da raščiste sobe“ i "osnovnu medicinsku obuku“. Drugi su rekli da su "obučeni da koriste vatreno oružje“. Jedan je tvrdio da obučava ljude "borilačkim veštinama marinaca“ i rekao je da je vođa Kanzas Aktiv Kluba, još jedne neofašističke grupe sa sedištem u južnoj Kaliforniji.

Osim navodnih vojnih veza, dokumenta su pokazala da grupa cilja maloletnike. Junion rajot navodi da Patriotski front regrutuje "članove preko interneta koji su još uvek maloletni, indoktrinirajući ih ideologijom nadmoći bele rase i čak ih ohrabrujući da lažu svoje roditelje kako bi grupa mogla da ih prebaci preko državnih granica na fašističke događaje”.

Zvanična politika Patriotskog fronta je da članovi imaju najmanje 17 i po godina, ali to se "odlučuje od slučaja do slučaja“ s tim da su pojedini članovi mlađi od 17.

Poslednjih meseci raste zabrinutost zbog radikalizacije sadašnjih i bivših pripadnika vojske. Utvrđeno je da je više od 80 optuženih za upad u Kapitol 6. januara, povezano sa vojskom, mahom je reč o veteranima.

Prošlog marta Pentagon je objavio izveštaj u kojem se navode domaće ekstremističke grupe koje predstavljaju sve veću pretnju vojsci pokušavajući da regrutuju pripadnike vojske i u određenim situacijama se pridruže vojsci kako bi stekli borbeno iskustvo.

"Ove grupe veoma cene pripadnike vojske jer daju legitimitet svojim ciljevima i povećavaju njihovu sposobnost da izvrše napade“, navodi se u izveštaju. "Pored potencijalnog nasilja, belačka supremacija i beli nacionalizam predstavljaju pretnju dobrom redu i disciplini u vojsci“, dodaje se u izveštaju.

Prošlogodišnja studija Centra za strateške i međunarodne studije pokazala je da je 2020. godine 6,4% svih domaćih terorističkih napada i zavera počinilo aktivno ili rezervno vojno osoblje, u odnosu na 1,5% u 2019. i nijedan u 2018. godini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track