03:25

Forca upozorava da je teško proceniti gde će Rusija da stane PROTIVNIK JE OBEZGLAVLJEN

rat na istoku

UPRAVO SE STVARA NOVI SVETSKI POREDAK: Forca upozorava da je teško proceniti gde će Rusija da stane PROTIVNIK JE OBEZGLAVLJEN

Planeta -

General u penziji Božidar Forca sa fakulteta za poslovne studije i pravo istakao je da se oružani sukob Rusije i Ukrajine mogao čekivati i da će sada biti ogroman pritisak na Srbiju da se odluči koju će stranu podržati.

general Božidar Forca
foto: Kurir televizija

- Brojini indikatori su pokazali da će doći do sukoba. Evidentno je da je NATO na čelu sa SAD Rusiju i u zvaničnim dokumentima proglasio za neprijatelja, a na terenu je praktično opkolio snagama. Rusija teži ka strategijskom balansu u bezbednosnom smislu, ona je nastojala da se NATO obuzda u opkoljavanju Rusije. Kada to nije bilo moguće, ona je proglasila Luganjsk i Donjeck za nezavisne države, a kada je već do intervencije došlo, onda je to bilo žestoko, sa mnogo strana uz obezglavljivanje protivnika. Ovo je praktično kraj hladnog rata - istakao je general u peziji Božirad Forca u jutarnjem programu Kurir televizije.

On je izjavio da moć Ukrajine i Rusije ne može da se meri.

- Vojna moć Rusije i Ukrajine ne može da se meri, zato nihov predsednik poziva pomoć sa zapada. Zelenski je i dan danas ubeđen da će ga NATO braniti. Međutim, NATO pravno gledano ne može da se meša u ovoj situaciji, budući da Ukrajina nije članica NATO-a - ističe general Forca.

NATO je i zvanično izjavio da ne bi ni pravno trebalo da se meša u ovoj situaciji, Ukrajina se ne može braniti sama, a Rusija povuče radikalne mere.

- Rat nema smisla, ali ima funkciju, gde će se Rusija zaustaviti to niko ne zna, mi sada prisustvujemo jednom rebalansu novog svetskog poretka, gde će moćnici morati da trguju. Nažalost, u ratu pate i ginu oni koji se ne znaju, zbog onih koji se veoma dobro znaju - kaže general Forca.

general Božidar Forca
foto: Kurir televizija

Problem je što će biti pritiska na Srbiju da se izjasni.

- Biće pritisak na Srbiju da se ona opredeli. Mislim da je mudro pozivati se na međunarodna akta i pozvati da se spor reši pravnim putem - kaže Forca.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:34

SRPSKI DIPLOMATA OTKRIO NA ČIJOJ STRANI TREBA DA BUDE SRBIJA Rusija i Ukrajina su nam prijateljske zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track