02:46

PUTIN GUBI ŽIVCE ZBOG OVOGA: Ostaje bez saradnika, gubi kontakt sa realnošću! Prof Dragišić: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI

nazvao ga neuravnoteženim

PUTIN GUBI ŽIVCE! Prof Dragišić: Zbog ovoga ostaje bez oligarha, gubi kontakt sa realnošću! SITUACIJA IZMIČE KONTROLI

Politika -

Ruski predsednik Vladimir Putin izazvao je jednu od najvećih bezbednosnih kriza u Evropi od Drugog svetskog rata invazijom na Ukrajinu, sa baražama projektila i artiljerije koje su pratile trupe dok su ulazile u zemlju iz više pravaca.

Ukrajinska vlada nazvala je akcije Rusije "invazijom punog obima“ i uvela vanredno stanje širom zemlje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine pozvalo je građane da odu u skloništa, rekavši da je glavni grad Kijev meta.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će "svet smatrati Rusiju odgovornom” za "neisprovociran i neopravdan napad”.

Političar i profesor na Fakultetu za bezbednost u Beogradu Zoran Dragišić smatra da je Putin izgubio kontakt sa realnošću ali i živce zbog sankcije koje je EU uputila Rusiji.

- Ova akcija Rusije bila je predvidiva, pogotovo ako imamo u vidu ponašanje Rusije od njene agresije na Gruziju. Putin ima san o tome da uspostavi Sovjetski savez, on je to sam i rekao. Ono što je opasnost, vidimo da su Putinove izjave neuravnotežene, kada smo imali prilike da slušamo onaj njegov "čas istorije" videli smo da nema kontakt sa realnošću. Bojim se da se mnoge stvari dešavaju kao posledica unutrašnjeg stanja u Rusiji, narod tamo sve gore i gore živi. Ovim sankcijama će biti strašno pogođeni, mislim da Putin gubi živce upravo zbog toga što će sankcije gađati neke od njegovih najbližih saradnika. Tu postoji vrlo velika opasnost da počnu oligarzi da ga ostave, jedan već jeste. Putinova situacija u samoj Rusiji nije povoljna. SAD i EU mora biti još jača u svom odnosu prema Putinu. Bojim se da je situacija odavno izmakla kontroli i da sve manje prostora ima za diplomatsko rešenje - rekao je Dragišić gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Zoran Dragišić
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:46

DA LI EU MOŽE DA KAZNI SRBIJU UKOLIKO SE NE PRIDRUŽIMO SANKCIJAMA? Politički analitičar se prisetio 1999. godine i APELOVAO NA OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track