11:16

AMBASADOR UKRAJINE ZA KURIR: Ubijeno 800 ruskih vojnika, radijacija kod Černobilja iznenada povećana

oružani sukob na istoku

AMBASADOR UKRAJINE ZA KURIR: Ubijeno 800 ruskih vojnika, radijacija kod Černobilja iznenada povećana, ne znamo šta se TAMO DEŠAVA

Planeta -

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je da očekuje da Srbija osudi invaziju Rusije na njegovu zemlju i naveo da ukrajinska vojska pruža veliki otpor agresoru.

- Imamo dva zadatka. Prvi je vojna odbrana zemlje i to radimo uspešno. Napali su nas sa više strana, ali bezuspešno. Nisu uspeli da se približe Kijevu. Ruski vojnici su probali da se preobučeni u ukrajinske vojne uniforme uvuku u Kijev, ali su uništeni. Jutros su pucali na Kijev i ima žrtava. Na jugu su zauzeli nekoliko gradova. Sever je bezbedan. Situacija je ozbiljna u zoni Černobilja. Sada registrujemo pojačana gama radijaciju. Ne znamo šta se dešava. Tamo postoji skladište nukleranog otpada. To je opasnost po čitavu Evropu - rekao je Aleksandrovič u jutarnjem programu Kurir televizije.

Drugi zadatak Ukrajine je prema njegovim rečima uvođenje sankcija Rusiji i da obezbedi hitno dopremanje pomoći.

Oleksandar Aleksandrovič
foto: Kurir televizija

- Sankcije će dati rezultate, ali je problem što će se efekti videti za nekoliko meseci. Naš predsednik je rekao da to nije dovoljno. Nismo članice nijednog saveza, ali potrebna nam je pomoć - rekao je ambasador.

Navodi da će Ukrajina nastaviti da se brani.

- Nemamo drugog izbora. Ne možemo da spustimo ruke. Ukrajinska vojska je nanela mnogo veću štetu ruskim snagama nego obrnuto. Do sada je ubijeno više od 800 vojnika i srušeno sedam aviona i pet helikoptera. To je situacija od pre nekoliko sati. Ruski vojnici su počeli da se predaju čak i ako nisu bili opkoljeni - rekao je Aleksandrovič.

Ambasador je potvrdio da građani masovno uzimaju oružje u ruke.

- Jedini uslov je da pokažate pasoš i da dobijete oružje da se borite. Ovo nije građanski sukob. Ukrajinci su jedinstveni. Ruska pravoslavna crkva u Ukrajini je osudila agresiju i rekla da državljani Ukrajine moraju da podržavaju ukrajinsku vojsku - rekao je Aleksandrovič.

Ambasador navodi da je Ukrajina dobila podršku od svih evropskih zemalja i očekuje da Srbija stane na njenu stranu.

Oleksandar Aleksandrovič
foto: Kurir televizija

- Imam nadu da će Srbija podržati Ukrajinu i osuditi rusku agresiju. Naše zemlje su uvek bile prijateljske. Priznajemo vaš suverenit i integritet i to očekujemo od Srbije. Ne možete da budete neutralni kad ginu civili. Ukrajina je 1999. godine osudila bombardovanje - rekao je Aleksandrović.

Navodi da ima šanse za pregovorima.

- Što duže Ukrajina izdrži to će biti veća šansa za mir i povratak diplomatskim razgovorima. Ima šanse za pregovore. Zanimljivo je da je Lavrov to prvi predložio. Verovatno su mislili da će brzo osvojiti Kijev - rekao je ambasador.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track