MASOVNA EGZEKUCIJA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Smrtna kazna izvršena nad 81 muškarcem zbog terorizma i devijantnih uverenja! VIDEO
Foto: Shutterstock

oštro

MASOVNA EGZEKUCIJA U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Smrtna kazna izvršena nad 81 muškarcem zbog terorizma i devijantnih uverenja! VIDEO

Planeta -

Saudijska Arabija je u poslednja 24 sata pogubila 81 muškarca, uključujući sedam državljana Jemena i Sirije, zbog optužbi za terorizam i „devijantnih uverenja“, izvestila je u subotu državna novinska agencija SPA.

U 2021. godini u kraljevini je pogubljeno ukupno 67 ljudi, a 2020. njih 27.

„Ovi ljudi... su osuđeni za razne zločine, uključujući ubistvo nevinih muškaraca, žena i dece“, navodi SPA, pozivajući se na saopštenje ministarstva unutrašnjih poslova.

„Zločini koje su počinili ovi pojedinci takođe uključuju zavet odanosti stranim terorističkim organizacijama, kao što su ISIS (Islamska država), Al Kaida i Huti“, dodaje se.

Neki su putovali u zone sukoba da bi se pridružili "terorističkim organizacijama", navodi SPA.

Među muškarcima je bilo 37 saudijskih državljana koji su proglašeni krivim u jednom slučaju za pokušaj ubistva bezbednosnih zvaničnika i gađanje policijskih stanica i konvoja, dodaje se u izveštaju.

Ljudska prava u Saudijskoj Arabiji su pod sve većim nadzorom grupa za ljudska prava i zapadnih saveznika od ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018.

Saudijska Arabija je oštro kritikovana zbog svojih restriktivnih zakona o političkom i verskom izražavanju i upotrebe smrtne kazne, uključujući hapšenje optuženih dok su još uvek maloletnici.

Rijad negira navode o kršenju ljudskih prava i tvrdi da štiti nacionalnu bezbednost u skladu sa svojim zakonima.

SPA je izvestila da optuženi imaju pravo na advokata i da su im zagarantovana puna prava po saudijskom zakonu tokom suđenja.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track