APEL UDRUŽENJA NEMAČKIH TRGOVACA POTROŠAČIMA: Ne pravite zalihe proizvoda, pogotovo brašna i jestivog ulja
ilustracija, Foto: Paul Zinken / AFP / Profimedia

jasno

APEL UDRUŽENJA NEMAČKIH TRGOVACA POTROŠAČIMA: Ne pravite zalihe proizvoda, pogotovo brašna i jestivog ulja

Planeta -

Udruženje nemačkih prehrambenih proizvoda (BVLH) apelovalo je u utorak na potrošače da ne prave zalihe namirnica, posebno brašna i suncokretovog ulja.

„Kao na početku korona krize, kupci moraju da pokažu solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama“, rekao je portparol Saveznog udruženja prehrambenih proizvoda Kristijan Bočer.

Trgovinski lanci beleže povećan otkup suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, jednog od najznačajnijih proizvođača ovih namirnica. Nemačka iz ove zemlje uvozi 51 odsto suncokretovog ulja.

Boetcher je rekao da nema izveštaja o problemima sa snabdevanjem suncokretovim uljem ili brašnom. Međutim, zaključio je da bi, ako se rat u Ukrajini nastavi, to moglo uticati na snabdevanje ovim namirnicama.

Nakon početka rata u Ukrajini, Udruženje nemačkih trgovaca (HDE) je objasnilo da rat u ovoj zemlji ne bi trebalo da utiče na snabdevanje hranom.

„Nemačka je, kao i Ukrajina, izvoznik žitarica, mesa i mlečnih proizvoda“, navodi se u saopštenju udruženja.

Istovremeno, ekonomski analitičari upozoravaju da je rast cena hrane neizbežan, što je potvrdio i ministar poljoprivrede Džem Oezdemir.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track