03:09

OVO JE GRAFIKON KOJI OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE POČEO RAT!

kriza u Ukrajini

OVO JE GRAFIKON KOJI OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE POČEO RAT! Raketa SM-3 sravnila bi Moskvu za 4,5 minuta! RUSIJA NE BI STIGLA DA REAGUJE

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče da se "pokušaj Zapada da ima globalnu dominaciju" privodi kraju i poručio da je međnarodna zajednica samo čekala izgovor da sankcioniše Rusiju.

Ukrajinski mediji navode da je juče oko 10 sati po lokalnom vremenu u Černihovu ubijeno 10 civila koji su stajali u redu za hleb. Ovo je potvrdila i američka ambasada u Kijevu.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije bili su Nikola Antić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i pukovnik Mirčeta Jokanović, koji su govorili o stanju u Ukrajini, ali i prikazali grafikon koji objašnjava zašto je rat u Ukrajini počeo.

rat
foto: Kurir televizija

- Ne vodi se rat oko Ukrajine, već se vodi rat protiv Rusije. To što Rusija traži da Ukrajina bude demilitarizovana, i da ne bude u sastavu NATO ima veze sa nekim projektilima SN3. Shvatićete zašto Ukrajina ne sme da bude u NATO i da se ovi raketni sistemi nađu na njihovoj teritoriji. Ključni argument su energenti. Posle ovih sankcija, videćemo odakle će Evropa da nalazi resurse - kaže Nikola Antić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost za Kurir televiziju.

Pukovnik Mirčeta Jokanović smatra da se Rusiji ne žuri toliko da završi rat, kao i da su se Ukrajinci nadali da će NATO da učestvije u direktnom sukobu.

18:30

Nikola Antić i Mirčeta Jokanović o ratu u Ukrajini

- Ne možete bolnice smatrati civilnim objektom, ako vojnike smestite u nju. Mislim da će ovaj rat brzo da se završi, a Rusiji se i ne žuri toliko. Ukrajinci su se nadali da će NATO da učestvuje u direktnom sukobu, kao podrška - rekao je za televiziju Kurir pukovnik Mirčeta Jokanović.

rat
foto: Kurir televizija

Nikola Antić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost ističe da je cela Evrpa u jednoj vrsti rata, sem Srbije i Bosne i Hercegovine kao i da se vode tri vrste rata - ekonomski, diplomatski i informacioni.

- Druge zemlje su već uvučene u ovaj sukob. Ovaj rat se vodi faktički na evropskom kontinentu u njemu učestvuje cela Evropa, samo ne direktno. Agresija nije samo borbeno dejstvo. Borbeno dejstvo u specijalnom ratu je povremena pojava, koja ne traje dugo. Ovo je meki rat, koji se sad vodi, imate diplomatski rat, ekonomski rat, informacioni rat. Rat u Evropi traje i u njemu učestvuje cela Evropa izuzev Srbije i Bosne i Hercegovine. Kompletna Evropa je u ratu je protiv Rusije, i to ne samo protiv Rusije, nego protiv cele Azije. Ovo je američko-ruski rat, koji se vodi na teritoriji Ukrajine, gde je ukrajinski narod topovsko meso i ni kriv ni dužan strada - rekao je Nikola Antić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Pukovnik Mirčeta Jokanović objasnio je stanje na grafikonu.

rat
foto: Kurir televizija

- Ovaj rat nije počeo ove godine, već 2006. godine, imali ste pokret "Zubr", posle je stvoren čitav niz nevladinih organizacije i rađen bio-psiho-scijalni skrining ukrajinskog društva. Kad Putin govori o denacifikaciji zemlje, on ne misli da je Ukrajina nacistička zemlja, nego se radi o nekih 30.000 ljudi koji su fanatični ludaci - rekao je Antić.

Na grafikonu koji je prikazan u toku emisije pukovnik Mirčeta Jokanović objasnio je dejstvo hipersoničnih raketa "Tamni orao" i SM - 3.

rat
foto: Kurir televizija

Brzina leta Tamnog orla i SM - 3 je 5 maha

Bojeva glava - nuklearna ili konvencionalna

Vreme leta do Moskve - 12, 5 minuta, eventualnim pomeranjem u Ukrajinu, vreme leta do Moskve je 4,5 minuta.

Vreme potrebno da rusko reagovanje na prvi udar SAD je 10 minuta.

Detaljan opis situacije možete pogledati u videu ispod:

03:09

OVO JE GRAFIKON KOJI OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE POČEO RAT!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:34

Snimak ukrajinske vojske: Rat iz prvog ugla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track