IGRA PRESTOLA: Amerika u ofanzivi, želi po svaku cenu da izoluje Rusiju od Kine!
Video-konferencija Džozef Bajden, predsednik SAD, i Si Đinping, predsednik Kine, Foto: Profimedia

ODNOSI TRI SUPERSILE

IGRA PRESTOLA: Amerika u ofanzivi, želi po svaku cenu da izoluje Rusiju od Kine!

Planeta -

Predsednici Džo Bajden i Si Đinping juče dva sata razgovarali telefonom, a pre toga državni sekretar SAD Blinken upozorio Peking da će odgovarati ako podrži rusku invaziju na Ukrajinu

Odnosi između tri najveće svetske sile - SAD, Rusije i Kine, ulaze u delikatnu fazu kako odmiče ruska invazija na Ukrajinu! U Vašingtonu preovladava mišljenje da je Kina bliža odluci da podrži Rusiju, zbog čega je Bela kuća krenula u diplomatsku ofanzivu.

Pitanje Tajvana

U tom svetlu treba posmatrati i jučerašnji telefonski razgovor između Džozefa Bajdena, predsednika SAD, i Si Đinpinga, predsednika Kine. Kineski mediji su se prvi oglasili posle video-sastanka Bajdena i Đinpinga:

- Sukob i konfrontacija nisu ni u čijem interesu - rekao je Si Đinping predsedniku SAD, prenose kineski državni mediji.

Si Đinping, kineska vojska
foto: Foto: Kineska medijska grupa

- Odnosi među državama ne mogu da idu u fazu vojnog sukoba. Sukob i konfrontacija nikome nisu u interesu. Mir i bezbednost su najveće blago međunarodne zajednice - rekao je Si, prenosi CCTV.

Glavna tema razgovora bila su dešavanja u Ukrajini, ali i bilateralni odnosi dve zemlje, naročito osetljivim kada je u pitanju Tajvan, koji Kina smatra delom svoje teritorije, dok mu SAD prodaju najmodernije naoružanje vredno milijarde dolara. Tajvan bi mogao da predstavlja povod za sukob Vašingtona i Pekinga i nije isključeno da Kina svoj konačan stav prema Rusiji odredi upravo na osnovu procene ishoda duela SAD i Rusije.

Oštar rečnik

Sjedinjene Države i zapadni saveznici su Rusiji uveli su dosad najoštrije ekonomske sankcije pokušavajući ekonomski da slome Moskvu, koja spas vidi u okretanju ka Aziji, pre svega ka Kini, najvećoj svetskoj ekonomiji. Razlog tome leži i u odličnim međusobnim odnosima između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga. Kina se u protekle tri nedelje, otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu, držala po strani, a nedavne izveštaje američkih medija, da je zvanična Moskva tražila vojnu pomoć pomoć od Pekinga (čak su se spominjali i gotovi obroci za vojsku), odbacile su i Rusija i Kina.

Uoči razgovora predsednika Bajdena i Đinpinga oglasio se Entoni Blinken, državni sekretar SAD, koji je neuobičajeno oštrim diplomatskim rečnikom upozorio Kinu da će platiti visoku cenu ukoliko se okrene Rusiji i podrži invaziju:

Entoni Blinken
foto: EPA / MARTIAL TREZZINI

- Kineske vlasti će snositi odgovornost za sve akcije koje preduzmu kao podršku ruskoj agresiji - rekao je Blinken i dodao:

- Zabrinuti smo što oni razmatraju direktnu pomoć Rusiji u vojnoj opremi za upotrebu u Ukrajini. Verujemo da posebno Kina ima odgovornost da iskoristi svoj uticaj na predsednika Putina i da brani međunarodno pravo i principe za koje tvrdi da ih podržava.

PREDSEDNIK SAD JE UMORAN, TVRDI KREMLJ

Bajden: Putin je ubica i diktator

Džo Bajden
foto: AP / Andrew Harnik

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je u govoru povodom obeležavanja Dana Sv. Patrika ruskog predsednika Vladimira Putina „običnim nasilnikom“.

- Putin je diktator i ubica, On je običan razbojnik koji vodi nemoralan rat protiv Ukrajine - rekao je Bajden.

Dan ranije on je za Putina rekao da je ratni zločinac. Reagovao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, koji je poručio da Bajdenove izjave predstavljaju lične uvrede:

- S obzirom na Bajdenovu iritiranost, njegov umor i ponekad zaboravnost, umor koji dovodi do agresivnih izjava, nećemo iznositi stroge ocene kako ne bismo izazvali još više agresije - rekao je Peskov.

ŽIVADIN JOVANOVIĆ

Pekingu jasno da je sledeća meta Amerike

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović uveren je da na Kinu nije moguće vršiti bilo kakve pritiske.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

- Pre će biti da Kina može na Ameriku da vrši pritisak. To je 5.000 godina duga civilizacija i Kini je jasno da, ukoliko bi Amerika, kojim čudom, nanela bilo kakvu štetu Rusiji, sledeća meta bi bila Kina. U američkoj strategiji Peking je označen kao veći neprijatelj od Rusije, ali Amerikanci idu od lakšeg problema ka težem. Kina je protiv ekspanzije Amerike i NATO na istok Evrope, a ovo što se radi u Ukrajini je posledica toga. Počelo je 1999. agresijom NATO na našu zemlju i tada je bombardovana i kineska ambasada. To nije bio udar na zgradu već na državu i to Kina ne zaboravlja - podseća naš sagovornik.

I. K.

DRAGOSLAV RAŠETA

Kina će se udaljiti od Moskve

Analitičar Dragoslav Rašeta smatra da će Kina, kako rat bude odmicao, promeniti čvrst proruski stav:

Dragoslav Rašeta
foto: Kurir televizija

- Zasad ne vidim promene u stavu Pekinga, koji tvrdi da je za bolji strateški odnos sa Amerikom. Peking želi da izbegne potencijalnu invaziju vezano za Tajvan. Bajden i Si su razgovarali dva sata, videćemo kako će se odvijati situacija. Kina će balansirati do kraja. Si je u teškoj poziciji i ne može tako lako da okrene leđa Rusiji. U poslednjih 20 dana smanjena je proruska propaganda u Kini. Što duže bude trajao rat, Kina će morati da se udalji od Moskve - rekao je Rašeta za Kurir.

ČETIRI NAJOČIGLEDNIJA PRIMERA

Diskretno distanciranje od Rusije

Kina je dosad bila neutralna u vezi sa sukobom u Ukrajini, navodeći da je „ključ za rešavanje ukrajinske krize u rukama SAD i NATO“, jer su oni „krivci za krizu“. CNN prenosi četiri primera kako se Kina diskretno distancirala od Rusije u poslednje tri nedelje:

1. Dozvolila pad rublje - Vrednost kineske valute juana ne određuje tržište, već vlasti u Pekingu. Prošle nedelje su duplirali vrednost trgovine u rubljama, zbog čega je došlo do bržeg pada ruske valute, koja je izgubila preko 20 odsto svoje vrednosti. Zbog toga Rusija plaća više u rubljama za kinesku robu koju uvozi (automobili ili pametni telefoni).

2. Blokada rezervi - Najznačajnija pomoć koju Kina može da pruži jeste 90 milijardi rezervi u juanima koje Moskva ima. Sankcije su Rusiji zamrzle 315 milijardi dolara u inostranstvu. Ruski ministar finansija Siluanov rekao je da Moskva želi da koristi rezerve u juanima kako bi došla do dolara i evra. Kina to još nije dozvolila.

3. Nije prodala delove za avione - Sankcije zapadnih zemalja znače da ruske kompanije više ne mogu da koriste delove za avione „Erbasa“ ili „Boinga“. U roku od nekoliko nedelja ruska strana bi mogla da ostane bez rezervnih delova, što bi moglo da zaustavi avio-saobraćaj u najvećoj državi na svetu. Kina je odbila da proda Rusiji delove za avione.

4. Zamrzavanje investicija - Svetska banka je zamrzla sve svoje programe u Rusiji, a odluka je iznenadila Azijsku investicionu banku za infrastrukturu, čije je sedište u Pekingu, koja je učinila isto. To je dovelo do blokade investicije vredne skoro dve milijarde dolara.

Štampano izdanje 19.03.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track