06:33

Analitičari saglasni da će jedna sila pokušati da sve preokrene u svoju korist

kriza u Ukrajini

DA LI ĆE OVAKO SVET BITI PODELJEN POSLE RATA U UKRAJINI Analitičari misle da će jedna sila probati da sve preokrene u svoju korist

Planeta -

Istaknuti srpski i hrvatski istoričari Predrag Marković i Tvrtko Jakovina za današnji "Kurir" navode da će istorija Vladimira Putina pamtiti kao nekog ko je izolovao Rusiju i prekinuo jednu fazu svetske istorije. Kako Jakovina tvrdi, Rusija je trebalo da ostane na tragu pregovora kakvi su bili u januaru ove godine, da je mogla mirno i diplomatijom da postigne mnogo, dok će sada, kako kaže, sve izgubiti, bez obzira da li će uspeti da zauzme veliki deo Ukrajine ili ne.

O ovoj temi su za televiziju Kurir u jutarnjem programu govorili akademik profesor dr Dragan Radenović i Uroš Babić iz Centra za stratešku analizu.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Taj nulti meridijan on inače deli svet na zapadni i istočni, a polutar deli na sever i jug. Ono što bi trebalo očekivati je da dođe do definitivnog raskola između stvarnog zapada i istoka. Ovaj drugi deo je, zapravo, čitava Evropa sa Rusijom. Ovaj rat, nesumnjivo rat, stvorio je situaciju, da ratuju NATO, organizacija koja apsolutno nema razloga da postoji, i SAD protiv Evrope, koju su uspele da pokore. Imperativno je kako će svet izgledati posle ovoga - rekao je akademik profesor dr Dragan Radenović.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Voditeljku jutarnjeg programa Kurir telvizije Olju Lazarević zanimalo je da li cela situacija u Ukrajini može da se završi na diplomatski način.

- Svaki sukob se završava diplomatijom. Verujem da bilo kakvo popuštanje Vladimira Putina, u smislu smanjenja tačaka koje su postavljane kao ciljevi značilo bi poraz, gubitak vlasti i po svemu sudeći podizanje Haške optužnice. Sa druge strane ukoliko Putin istraje u sukobu i sve tačke ostvari doći će do toga da se institucionalizuje sve ono što su zacrtali. Sve zemlje zapada izbegavaju direktnu konfrontaciju sa Rusijom, a sa druge strane učestvuju tako što pomažu Ukrajini - rekao je Uroš Babić iz Centra za stratešku analizu.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Podsetimo, potpredsednik Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev izjavio je juče da je specijalna operacija, koju je Rusija sprovela u Ukrajini, omogućila da se spreči treći svetski rat, sukob između Rusije i SAD, kao i sukob između Ruske Federacije i NATO.

Ukrajina, rat, Ruska Vojska
foto: AP/Vadim Ghirda

Voditeljku Olju Lazarević zanimalo je mišljenje akademika Dragana Radenovića na ovu temu. Akademik Radenović je istakao da bi, ukoliko se status kvo, zadrži, uskoro moglo biti primenjeno nuklearno oružje u Ukrajini.

- Sva je prilika da će se ovaj rat, ako se status kvo zadrži duže vremena, možemo biti potuno sigurni da će uskoro biti primenjeno nuklearno oružje. Bilo je već primenjivano u ratovima, to ne treba nešto da nas čudi. Ne govorim o Hirošimi i Nagasakiju, već o Avganistanu, Amerikanci su već bezbroj bombi nuklearnog taktičkog značenja bacili. To se može i ovde očekivati. Nuklearnog oružja od strane Rusa. Sve ovo je jedan besmisao koji se dešava zahvaljujući ideologiji nacizma. U svakoj državi ćete imati petu kolonu. Ono što se desilo u Evropi je to da Evropa više nije u tolikoj meri pod pritiskom SAD, kao što je bila do početka ovog rata. To je aksiom - rekao je akademik Radenović.

Olja Lazarević upitala je Uroša Babića iz Centra za stratešku analizu kako će svet biti podeljen posle ovog sukoba.

00:56

Rusija zahteva hitnu predaju Marijupolja

- Uvek su Istok i Zapad bili rajedinjeni niti su sarađivali na višemnivou. Tenzije su trajale mnogo dugo. Sa jedne strane imamo Ukrajinu koju Zapad podržava u, maltene, u celosti. U ovaj sukob se uključio i Japan, koji je bio neutralan od Drugog svetskog rata. Vidimo i ponašanje Turske. Imamo i Nemačku koja je dugo izbegavala da skroz uvede sankcije Rusiji. Dakle, svet se izrazito podelio, a tek će biti podeljen. Vidimo da trenutno vlada izrazita podela na Istok i Zapad. Ovaj sukob će odlučiti ko će doneti prevagu. Sankcije ne mogu narušiti samo jednu zemlju. Evropa je trenutno i te kako zavisna od Rusije. Nema sumnje da će biti krize i u ostatku sveta. Verujem da će Kina maksimalno iskoristiti ovo sad što se dešava u svoju korist i na taj način poboljšati međunarodnu poziciju u svetu - rekao je Babić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja