BAJDEN OPET NAPRAVIO GAF, PRUŽIO RUKU VAZDUHU: Republikanci dovode u pitanje njegove kognitivne sposobnosti VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

tužno

BAJDEN OPET NAPRAVIO GAF, PRUŽIO RUKU VAZDUHU: Republikanci dovode u pitanje njegove kognitivne sposobnosti VIDEO

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden je ponovo izgledao izgubljeno nakon što je završio govor o tekućoj krizi u snabdevanju, kada se okrenuo i ispružio ruku kao da želi da se rukuje - ali na sceni nije bilo nikog drugog.

Predsednik (79) je pre ovog fijaska rekao da je bio "redovni profesor“ na Univerzitetu u Pensilvaniji iako nikada nije predavao tamo, što je još jedan gaf zbog kojeg republikanci dovode u pitanje njegove kognitivne sposobnosti.

Prošle nedelje, Bajden je izgledao dezorijentisano tokom događaja na kojem je bivši predsednik Barak Obama posetio Belu kuću prvi put nakon što je napustio funkciju.

Na snimku sa događaja u četvrtak vidi se Bajden kako završava govor u Grinsborou u Severnoj Karolini, okreće se, naizgled kao da nešto govori praznom prostoru ispred sebe i oponaša rukovanje. Potom se zbunjeno osvrće oko sebe i okreće leđa publici.

Neobično ponašanje Bajdena poslednjih dana odmah je izazvalo buru na internetu, a mnogi, uključujući senatora iz Teksasa Teda Kruza, 51, ukazali su na mogućnost da predsednik SAD ima problem sa kognitivnim sposobnostima.

Uz to, sa zastrašujućim rastom inflacije u SAD - za koju Bajden krivi Rusiju i rat u Ukrajini, predsednikov rejting pada.

Njegov rejting je u sredu pao na najniži nivo svih vremena, prema anketi Kvinipiak. Samo 33 procenta ispitanika veruje da Bajden radi dobar posao kao predsednik.

Bajden pokazuje prilično zabrinjavajuće ponašanje za predsednika jedne od najmoćnijih zemalja sveta. Osim što je pobrkao Libiju i Siriju i svoju potpredsednicu Kamalu Haris nazvao "predsednicom", snimljen je i kako besciljno luta Belom kućom dok njegovo osoblje oduševljeno stoji pored Baraka Obame.

Pre toga je pogrešno rekao da je njegova supruga Džil bila Obamin potpredsednik - što je posao koji je on obavljao osam godina.

Njegovi gafovi oko rata u Ukrajini - prvo je rekao američkim vojnicima stacioniranim u Poljskoj da se pripreme da krenu u Ukrajinu, da bi potom naveo da SAD razmatraju upotrebu hemijskog oružja na Ruse - naveli su mnoge da se pozovu na 25. amandman koji daje potpredsedniku i kabinetu ovlašćenje da smene vrhovnog komandanta sa funkcije većinom glasova u slučaju da se utvrdi da on ili ona više nisu sposobni za funkciju. Taj amandman nijada u istoriji SAD nije potegao.

Bajdenovi gafovi

Od dolaska na funkciju predsednika SAD, Bajden se u medijima pojavljuje ne zbog svojih stavova već "kiksova" zbog kojih mnogi dovode u pitanje njegovo mentalno stanje.

Ovo su neki od njih:

Libija i Sirija

Bajden je više puta pobrkao Siriju sa Libijom dok je razgovarao o načinima rada sa Rusijom tokom konferencije za novinare u G7 13. juna.

Bajden je govorio o saradnji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na pružanju ekonomske pomoći narodu Libije, što je izazvalo zbunjene poglede novinara na samitu G7 u Kornvolu u Engleskoj.

"Nadam se da ćemo moći da nađemo smeštaj u kome možemo da spasemo živote ljudi u — na primer, u — u Libiji“, rekao je predsednik, pominjajući po treći put severnoafričku zemlju umesto Sirije, koja je na Bliskom istoku.

Saplitanje niz stepenice

Prošlog marta, Bajden se sapleo dok se ukrcavao u predsednički avion. Na snimku koji je kružio mrežama vidi se Bajden kako se spotiče dok se penje uz stepenice, hvata za rukohvat kako bi održao ravnotežu i onda još dva puta guvi oslonac.

Prilikom trećeg posrtanja pao je na kolena ali je uspeo da ustane, stigne do ulaza u avion i salutira.

Zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer kasnije je rekla novinarima da je Bajden "100 odsto dobro“ i da na pisti bilo "veoma vetrovito".

Predsednica Haris

Bajden je greškom svoju potpredsednicu Kamalu Haris nazvao "predsednicom" tokm govora o ciljevima svoje administracije u prvih 100 dana na vlasti.

Zaboravio ime minitra odbrane

Bajden je u jednom trenutku zaboravio ime svog ministra odbrane Lojda Ostina.

"Želim da se zahvalim sek – bivšem generalu – stalno ga zovem 'general'. Moj - tip koji vodi to odeljenje tamo. Želim da se zahvalim sekretaru za sve što je učinio da pokuša da sprovede ono o čemu smo upravo pričali, i što je preporučio ove dve žene za unapređenje", rekao je Bajden koji je samo nekoliko minuta ranije u govoru bez problema pomenuo Ostinovo ime.

Predstavio unuku kao sina

Tokom govora na dan izbora u Filadelfiji, Bajden je pobrkao svoju unuku sa svojim pokojnim sinom Boom.

"Želim da vas upoznam sa dve moje unuke...ovo je moj sin, Bo Bajden, kome je mnogo vas pomoglo da se uđe u Senat u Delaveru", rekao je Bajden koji je nameravao da okupljene upozna sa Natali, Boovom ćerkom, ali nije pomešao samo ime već i osobu – pošto je zagrlio Finegan, ćerku drugog sina Hantera.

Pozvao senatora u invalidskim kolicima da ustane

Bajden nije sve gafove pravio poslednjih godina. Tako je u septembru 2008, nakon što je imenovan za potpredsednika, prisustvovao je predizbornom skupu u Misuriju i pozvao tadašnjeg senatora države Misuri Čaka Grejema, da ustane.

"Rečeno mi je da je Čak Grejem, državni senator, ovdje. Ustani Čak, neka te vide", rekao je Bajden i tek tada shvatio da je Grejem u invalidskim kolicima zbog mišićne distrofije.

"Oh, božesačuvaj, šta to pričam. Znaš šta, zbog tebe će svi ostali ustati, druže", nastavio je Bajden a lokalni mediji su preneli da Grejem nije bio uvređen lapsusom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track