RUSIJA ZABRANILA ULAZAK JAPANSKOM PREMIJERU I JOŠ 60 FUNKCIONERA Počela odmazda za sankcije
Foto: EPA/ Du Xiaoyi / POOL

Zbog ukrajine

RUSIJA ZABRANILA ULAZAK JAPANSKOM PREMIJERU I JOŠ 60 FUNKCIONERA Počela odmazda za sankcije

Planeta -

Rusija je zabranila danas pristup njenoj teritoriji za oko 60 japanskih zvaničnika, medju kojima je i premijer Fumio Kišida, kao odmazdu za sankcije koje je Japan uveo Moskvi zbog njene ofanzive u Ukrajini.

"Odlučeno je da se definitivno zabrani ulazak u Rusiju za 63 japanska državljana", ; navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Na spisku se takodje nalaze ministri, poslanici, poslovni ljudi, medijski zvaničnici i univerzitetski profesori.

Vlada Kišide pokrenula je antirusku kampanju bez presedana, dozvoljava neprihvatljivu retoriku protiv Ruske Federacije, uključujući laži i direktne pretnje, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Moskva optužuje Tokio da preduzima praktične mere čiji cilj je ukidanje dobrosusedskih odnosa, nanošenje štete ruskoj privredi i medjunarodnom prestižu Rusije.

Navodi se da se ovim odgovara na "lične sankcije koje je japanska vlada uvela ruskim državljanima, uključujući visokim državnim zvaničnicima".

Rusko-japanski odnosi ozbiljno su narušeni od početka ruske ofanzive u Ukrajini, pošto Japan učestvuje u sankcijama zapadnih zemalja protiv Moskve.

Tokio je takodje početkom aprila odlučio da prekine uvoz ruskog uglja, ali je ostao uključen u ofšor projektima nafte i gasa kod Sahalina na ruskom Dalekom istoku.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track