01:48

DAN POBEDE U MOSKVI BIĆE STROGO KONTROLISAN OD RUSKIH SLUŽBI Samardžija objsnio zašto će se ova parada RAZLIKOVATI od prethodnih

obeležavanje pobede nad fašizmom

DAN POBEDE U MOSKVI BIĆE STROGO KONTROLISAN OD RUSKIH SLUŽBI Samardžija objasnio kako će se ova parada RAZLIKOVATI od prethodnih

Planeta -

Samaradžija je naglasio bezbednosni aspekt kao najvažniji, ali je istakao i da će se ovogodišnja parada za Dan pobede nad fašizmom razlikovati od prethodne

Evropska unija uvodi novi paket sankcija Rusiji. Glavni deo odnosi se na fazni embargo na uvoz ruske nafte, odnosno zabrane uvoza do kraja godine u zemlje članice EU.

Plan, za koji je potrebno odobrenje svih 27 država članica, podrazumeva i sankcije pojedincima, među kojima su i poglavar ruske Pravoslavne crkve Kiril, kao i visoki vojni oficiri osumnjičeni za ratne zločine u mestima oko Kijeva, kao i za „nehumanu oposadu" lučkog grada Marijupolja na jugoistoku Ukrajine, koji je gotovo potpuno razoren.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije bili su Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moskve.

Slobodan Samardžija
foto: Kurir televizija

Poljska i baltičke države od početka ruske agresije deluju kao najlojalniji saveznici Ukrajine. Snabdevaju ih tenkovima i oružjem američke proizvodnje, primaju milione izbeglica i prekidaju odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Imamo različite informacije sa različitih strana. Mi smo nažalost ovde skloni da čitamo zapadne agencije i medije. Oni ne prenose objektivno, nego su više naklonjeni ukrajinskoj strani. Takve priče su atraktivne za narod. Na samom terenu to je vrlo teško organozovati. Parada u Moskvi će biti strogo kontrolisana, sa svih mogućih strana i iz svih mogućih uglova da ne bi do nečega došlo - rekao je za televiziju Kurir Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moskve.

Dan pobede, Parada pobede, Rusija, Moskva
foto: EFE/MAXIM SHIPENKOV

Samardžija je objasnio i kako misli da će se ovogodišnji Dan pobede i parada razlikovati od prethodnih.

- Mislim da će se ovogodišnja parada razlikovati od ostalih po tome što će se pokušati da se što više pojača elan ljudi koji, nažalost mora da odu na borilišta i u borbe. Dakle, da se podigne moral i njima i njihovim porodicama. Ono što Rusija hoće da pokaže, ona to pokazuje svaki dan - rekao je za televiziju Kurir Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moskve.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:30

UŽIVO 71. DAN RATA U UKRAJINI Ukrajina preuzima kontrolu nad naseljima u blizini Hersona?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja