NISMO POMAGALI UKRAJINCIMA DA UBIJU RUSKE GENERALE: Pentagon brzopotezno demantovao Njujork tajms! Evo koje informacije im daju!
Foto: Profimedia / ALEX WONG

rat

NISMO POMAGALI UKRAJINCIMA DA UBIJU RUSKE GENERALE: Pentagon brzopotezno demantovao Njujork tajms! Evo koje informacije im daju!

Planeta -

Pentagon je u četvrtak demantovao priču Njujork tajmsa u kojoj se navodi da su Sjedinjene Države pružile obaveštajne podatke Ukrajini koji su rezultirali lociranjem i ubistvom ruskih generala.

„Ne pružamo obaveštajne podatke o lokaciji visokih vojnih vođa na bojnom polju niti učestvujemo u odlukama o gađanju ukrajinske vojske“, rekao je novinarima Džon Kirbi, sekretar za štampu Ministarstva odbrane.

Njegova izjava došla je kao odgovor na priču Tajmsa, koja je objavljena u sredu. Pozivajući se na neimenovane visoke američke zvaničnike, u priči se navodi da su američki obaveštajni podaci u vezi sa ruskim vojnim pokretima i podacima o ciljanju dati Ukrajini u nastojanju Bajdenove administracije da obezbedi vojnu obaveštajnu informaciju u realnom vremenu za pomoć u ratu protiv Rusa.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su ubili 12 ruskih generala na linijama fronta, navodi Tajms.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi negirao je da su SAD pružile obaveštajne podatke Ukrajini o lokacijama ruskih generala. Gore, Kirbi tokom brifinga za vesti u Pentagonu u ponedeljak.

Kirbi je dozvolio da SAD daju „obaveštajne podatke na bojnom polju kako bi pomogli Ukrajincima da brane svoju zemlju“. Međutim, dodao je da „Ukrajinci imaju, iskreno, mnogo više informacija od nas“.

„Ovo je njihova zemlja, njihova teritorija i oni imaju sopstvene sposobnosti za prikupljanje obaveštajnih podataka“, rekao je Kirbi o ukrajinskoj vojsci. Ukrajina kombinuje informacije koje mi i drugi partneri pružamo sa obaveštajnim podacima koje oni sami prikupljaju na bojnom polju. I onda sami donose odluke i preduzimaju sopstvene akcije.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja