BRITANSKI INSTITUT TVRDI: Ovaj poraz je šokirao Ruse!
Foto: ISW

rat u Ukrajini

BRITANSKI INSTITUT TVRDI: Ovaj poraz je šokirao Ruse!

Planeta -

Britanski institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i mapu sukoba u Ukrajini.

„Ukrajinsko uništavanje značajnih elemenata ruske motorizovane brigade koja je 11. maja pokušala da pređe pontonski most preko reke Siverski Donec šokiralo je istaknute ruske vojne blogere i analitičare. Oni su sa stotinama hiljada pratilaca počeli da komentarišu nesposobnost ruske vojske. .

„Pokušaj prelaska reke pokazao je upadljiv nedostatak taktičkog smisla, jer satelitski snimci pokazuju uništena ruska vozila okupljena na oba kraja porušenog mosta“, piše Institut za rat.

„Prema ukrajinskim zvaničnicima, ukrajinske snage će verovatno sprovoditi kontraofanzivne operacije kako bi isterale Ruse iz oblasti Izjuma. Ranije smo primetili da je veća verovatnoća da će ruska artiljerijska vatra usmerena zapadno od oblasti Izjuma poremetiti takvu kontraofanzivu.

Ruske snage su nastavile da se povlače iz oblasti Harkova, ali će verovatno nastojati da zadrže liniju istočno od Vovčanska kako bi obezbedile kopnenu komunikacionu liniju (GLOC) koja ide od Belgoroda preko Vovčanska do Izjuma.

Teren u ovoj oblasti je generalno pogodan za Ukrajinu, a Rusi imaju i druge GLOC-ove kojima mogu da snabdevaju Izjum, tako da Ukrajinci možda ne pokušavaju da napreduju mnogo dalje na istok u ovom trenutku.

„Ukrajinski branioci su nastavili da se bore u fabrici Azovstal u Mariupolju uprkos strašnim uslovima i ruskim napadima“, navodi se u analizi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track