01:20

Kolaković: Ulazak Ukrajine u NATO će biti jedan dug proces!

ukrajinska KRIZA

PRI KRAJU SMO PRVE FAZE SUKOBA! Stručnjaci smatraju da je situacija još uvek upravljiva: EVO ŠTA NAM DONOSI NAREDNA FAZA RATA

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi sastali su se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu

Ukrajina je kritikovala Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnog oklevanja u podršci Kijevu optužujući ih da sporo isporučuju oružje.

usijanje
foto: Kurir Televizija

Do posete je došlo dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da objavi svoju procenu ukrajinskog zahteva za članstvo u Evropskoj uniji. Suočen sa sukobom sa Rusijom, Kijev se zalaže za ubrzani prijem.

Aleksandra Kolaković, iz Instituta za političke studije, dotakla se posete tri lidera EU i mogućeg ulaska Ukrajine u EU za koje smatra da se neće desiti duži niz godina.

usijanje
foto: Kurir Televizija

- Kada je reč o ulasku u EU moramo imati u vidu da postoje oni tehnički uslovi, ali i politički uslovi. Sada kada posmatramo Ukrajinu, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će podržati ideju da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU. Ali moramo gledati i njegove prethodne izjave gde je rekao da bi to bio jedan dug proces i da sama Ukrajina ne bi mogla da postane članica jedan duži niz godina. Mislim da se tu nije puno promenilo i neće se promeniti u nekoj bliskoj budućnosti - rekla je Kolaković u Usijanju na Kurir televiziji.

Neven Cvjetićanin, naučni saradnik Instituta društvenih nauka, osvrnuo se na sam sukob u Ukrajini gde je istakao da smo mi upravo pri kraju prve faze rata i da sada svi merkaju kakva će zapravo biti druga faza.

usijanje
foto: Kurir Televizija

- Mi smo trenutno pri kraju prve faze ovoga rata. Trenutno svi merkaju situaciju na terenu, kakva će zapravo biti druga faza. Dakle nakon ove prve faze možemo da pristupimo pregovorima i usaglašavanju. Situacija je još ovog upravljiva. Od početka ove specijalne operacije postoji linija između vojske SAD i vojske Ruske Federacije. Oni koji zaista odlučuju o toj drugoj fazi presabiraju ko je šta izgubio i dobio. Rekao bih da se sada sabiraju računi i da su Šolc, Makron i Dragi sada u jednoj osmatračnici upravo u tom svođenju računa - rekao je Cvjetićanin.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:27

RUSIJA ĆE POBEDITI U RATU? General major Forca: Od početka se znalo da Ukrajina NEMA ŠANSE, Rusi su ih u prvoj fazi napada RAZBILI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track