GUVERNER LUGANSKA Evakuacija iz fabrike Azot za sada je nemoguća
Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

GUVERNER LUGANSKA Evakuacija iz fabrike Azot za sada je nemoguća

Planeta -

Stotine civila koji se sklanjaju u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodnjecku na istoku Ukrajine nisu u mogućnosti da budu evakuisani zbog neprekidnih ruskih artiljerijskih napada, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

-Sada je nemoguće izaći odatle. Mislim, fizički je moguće, ali je veoma opasno zbog stalnog granatiranja i borbi. Oko 568 ljudi, uključujući 38 dece, trenutno nalazi utočište u fabrici Azot, naveo je on u razgovoru za CNN, a prenosi britanski Gardijan.

On je rekao da su vlasti pokušale da ubede civile da odu prošlog meseca, pre nego što su glavni mostovi koji vode van grada uništeni, ali da mnogi ''nisu želeli da odu'' i da su uvereni da će biti bezbednije da ostanu tu gde jesu.

Bilo je nekoliko slučajeva da su civili ubijeni ili povređeni u naletu vatre kada su pokušali da napuste sklonište, rekao je Gajdaj.

Ranije danas, jedan proruski separatistički lider rekao je da će snage koje podržava Rusija ponovo otvoriti humanitarni koridor za civile da napuste hemijsku fabriku Azot, javila je agencija Interfaks.

Leonid Pasečnik, šef samoproglašene Luganske Narodne Republike, rekao je da su separatističke snage ušle u fabriku, ali da nisu uspele da izbace ukrajinske borce iz fabrike, prenela je agencija Tass.

Gajdaj je za CNN rekao da bi evakuacija bila moguća samo ako bi došlo do potpunog prekida vatre, ali je bio veoma skeptičan prema bilo kakvim obećanjima koja je daje Rusija.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track