MEĐUSOBNE OPTUŽBE ZA RAKETIRANJE ZAPOROŽJA I BELGORODSKE OBLASTI! Zelenski: Ukrajina će pobediti Rusiju i biti slobodna!
Ilustracija, Foto: EPA/Atef Safadi, AP/Francisco Seco

RAT U UKRAJINI – 232. DAN

MEĐUSOBNE OPTUŽBE ZA RAKETIRANJE ZAPOROŽJA I BELGORODSKE OBLASTI! Zelenski: Ukrajina će pobediti Rusiju i biti slobodna!

Planeta -

Rat u Ukrajini – 232. dan. Ruske trupe ponovo su raketirale grad Zaporožje, saoštile su ukrajinske vlasti. Moskva ne očekuje skore izglede za pregovore sa Zapadom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Bilo bi teških posledica ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje bilo koje vrste protiv Ukrajine, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će zaštita ukrajinskog neba biti fundamentalni korak za okončanje rata u bliskoj budućnosti. Ukrajina i Rusija razmenile po 20 vojnika.

Zelenski se obratio povodom nacionalnog praznika, Dana branitelja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, povodom nacionalnog praznika Dana branitelja, da će Ukrajina pobediti Rusiju i biti slobodna zemlja.

Putin: Ne vidim potrebu da sada razgovaram sa Bajdenom

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

Predsednik je, obraćajući se u Astani, rekao i da bi direktan sukob NATO-a sa Rusijom bio veoma opasan korak i da bi doveo do globalne katastrofe.

Vladimir Putin
foto: EPA/ VYACHESLAV PROKOFIYEV / KREMLIN

Stanje uzbune u Belorusiji

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je u zemlji proglasio stanje pojačane terorističke uzbune zbog tenzija na njenim granicama.

Lukašenko je taj potez povezao sa svojom najavom u ponedeljak da je naredio beloruskim trupama da se rasporede sa ruskim snagama u blizini južne granice Belorusije sa Ukrajinom.

Uništen konvoj ukrajinske vojne tehnike

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog ruska vojska je uništila još jedan konvoj vojne tehnike ukrajinske vojske koji je pokušao da pređe preko reke Ingulec.

Konvoj je uništen pomoću visoko preciznih raketa LMUR (lake višenamenske vođene rakete) vazdušnog baziranja. Napad je izvela posada helikoptera Mi-28 sa udaljenosti od 15 kilometara, što mu je omogućilo da deluje potpuno neprimetno.

SAD: Sankcije svakome ko vojno podržava rusku agresiju

Sjedinjene Američke Države mogu da uvedu sankcije pojedincima, kompanijama i državama koje daju municiju Rusiji ili podržavaju rusku vojnu industriju, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija.

Iz ministarstva će takođe izdati upozorenje kojima se naglašavaju akcije SAD protiv ruske vojne industrije, kao i rizici za one koji pružaju podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, dodao je Adejemo.

U Belgorodu je od‌jeknulo sedam eksplozija

Oko 12.50 prema moskovskom vremenu u centru grada od‌jeknula je jaka eksplozija, a zatim u roku od 20 minuta još šest. Na nebu su vidljivi tragovi delovanja PVO.

Ruski mediji: Krimski most će biti obnovljen do jula 2023. godine

Krimski most trebalo bi da bude u potpunosti obnovljen najkasnije do 1. jula 2023. godine. Rok je preciziran u naredbi Vlade Ruske Federacije. Za izvršioca radova određeno je DOO "Nižnangarsktransstroj".

13.15 - Gradonačelnik: Raketni napadi na Harkov

Ruske trupe izvele su više raketnih napada na Harkov, saopštio je gradonačelnik Ihor Terehov na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, gradom odjekuju eksplozije.

13.00 - Erdogan naložio izgradnju gasnog čvorišta za ruski gas

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naložio je ministarstvu energetike da započne sa izgradnjom gasnog čvorišta u Turskoj, posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja Rojters, pozivajuće se na turske medije.

Erdogan je dodao da će obe zemlje odmah početi da rade na predlogu Vladimira Putina da se ruski gas transportuje u Evropu i da neće biti čekanja.

Ruski predsednik juče je na sastanku sa Erdoganom rekao da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji, te predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

12:50 - Rjabkov: Moskva prati vežbe NATO u blizini ruskih granica

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva pažljivo prati sve redovne vojne vežbe NATO u blizini ruskih državnih granica.

"Ovo su redovne NATO vojne vežbe, fokusirane na spremnost nuklearnog dela njihovih sistema. Na neki način predstavljaju direktno kršenje odredbi Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", rekao je Rjabkov, prenosi Tas.

Objašnjava da je reč o zajedničkim vežbama NATO članica, u okviru kojih je uključeno osoblje nenuklearnih sila.

"Svakako pomno pratimo sve kako bi razumeli šta se može dogoditi", naveo je Rjabkov.

12.30 - Zelenski na Dan branitelja: Ukrajina će pobediti Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je, povodom nacionalnog praznika Dana branitelja, da će Ukrajina pobediti Rusiju i biti slobodna zemlja.

Zelenski se zahvalio ukrajinskim oružanim snagama za odbranu zemlje, istakavši da će "sve okupirane ukrajinske teritorije biti oslobođene i da nijedan Ukrajinac neće ostati u zarobljeništvu".

12.15 - Mask traži od Pentagona da pokrije troškove Starlinka u Ukrajini

Od kada su počeli da pristižu u Ukrajinu tokom proleća, internet terminali za komunikaciju sa "Starlink" satelitima kompanije "Spejs Eks" bili su ključni komunikacioni izvor za ukrajinsku vojsku, koji je omogućavao njenim trupama da ostanu povezane kada su uobičajene telefonske i internet mreže uništene u ratu sa Rusijom.

11:50 - Novak: Nemamo dozvole za istraživanje curenja gasovoda

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je da je ruskim brodovima potrebna dozvola kako bi započeli istragu o razlozima za curenje gasa na gasovodu Severni tok 1 i 2.

Novak nije precizirao ko bi trebalo da da izda dozvolu, prenosi Rojters.

"Problem je u pristupu za naša plovila, koja bi trebalo da imaju pravo prolaza (do područja incidenata)", rekao je Novak novinarima, komentarišući napore Moskve da istraži štetu na gasovodima, piše Rojters.

Rusija je juče saopštila da je diplomatama Nemačke, Danske i Švedske uputila žalbu jer predstavnici Moskve i Gasproma nisu pozvani da se pridruže istrazi o curenju gasovoda koji vodi od Rusije do Evrope.

Švedska je ranije odbila zahtev ruskih vlasti da budu deo istrage ili da podeli bilo kakve nalaze o incidentu.

Dansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je Rusija dilomatskim kanalima izrazila želju da njihovi istražitelji budu deo zvanične istrage.

Uzrok oštećenja gasovoda Severni tok ostaje nejasan, ali su zemlje Evropske unije ranije saopštile da sumnjaju na sabotažu, dok je Rusija incidente nazvala „činom međunarodnog terorizma" i za curenje okrivila Zapad.

11:45 - Kijev traži da Crveni krst poseti zatvor u Olenivki

Ukrajinski zvaničnici zatražili su od organizacije Crvenog krsta da predvodi misiju u poseti zatvorskom logoru u Olenivki na istoku zemlje pod ruskom okupacijom, objavio je Bi-Bi-Si.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika, Andrij Jerman, zatražio je od Crvenog krsta da poseti zatvor u Olenivki u Donjecku u roku od tri dana.

"Ne možemo više da gubimo vreme, ljudski životi su u pitanju", ukazao je Jerman na Tviteru.

Desetine ukrajinskih zatvorenika poginulo je u julu u eksploziji u Olenivki za šta se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju.

Kijev je saopštio da je ruska strana želela da sakrije tragove mučenja i ubijanja u tom zatvoru, dok je je Moskva optužila ukrajinsku stranu za granatiranje.

Nezavisna istraga o toj eksploziji nije sprovedena, podseća Bi-Bi-Si.

11:20 - Moskva: Ima žrtava u ukrajinskom raketiranju Belgorodske oblasti

Ruski istražitelji saopštili su da u ukrajinskom raketiranju Belgorodske oblasti u Rusiji ima žrtava.

"U ukrajinskom raketnom napadu pogođeno je skladište municije u naselju Oktjabski u Belgorodskoj oblasti. Municija je detonirana. Prema preliminarnim izveštajima, ima žrtava", navodi se u saopstenju objavljenom na Telegramu, preneo je Tas.

11.00 London: Taktički napredak ruske vojske ka Bahmutu

Oružane snage Ruske Federacije i njihovi saveznici u Ukrajini su napravile taktički napredak u poslednja tri dana ka centru Bahmuta, strateški važnog grada u istočnoj Donjeckoj oblasti i verovatno napredovale u selima južno od grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Privatna paravojna formacija Vagner grupa "verovatno ostaje" u velikoj meri uključena u borbama u Bahmutu, navedeno je u obaveštajnom biltenu Ministarstva.

Istaklo je i da je Rusija nastavila sa ofanzivnim operacijama u centralnim delovima Donbasa i da "veoma sporo" napreduje.

10.30 - Rusi otkrili kada će biti popravljen Krimski most

Za obnovu Krimskog mosta zadužena je kompanija "Nižnjeangarsktransstroj", a radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije do 1. jula 2023. godine, navodi se u nalogu ruske Vlade, objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Podsetimo, na Krimskom mostu 8. oktobra dogodila se eksplozija. Ruske vlasti su eksploziju kamiona klasifikovale kao teroristički napad. Kako je navela FSB Rusije, organizovali su ga šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov, kao i zaposleni i agenti Ministarstva odbrane Ukrajine. Kasnije se saznalo da je u napadu učestvovalo 12 osoba.

U eksploziji na mostu poginule su četiri osobe. Kako su policajci saznali, eksplozivna naprava je bila sakrivena unutar kamiona u rolnama sa građevinskom plastičnom folijom.

9.50 - London: Taktički napredak ruske vojske ka Bahmutu

Oružane snage Ruske Federacije i njihovi saveznici u Ukrajini su napravile taktički napredak u poslednja tri dana ka centru Bahmuta, strateški važnog grada u istočnoj Donjeckoj oblasti i verovatno napredovale u selima južno od grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Privatna paravojna formacija Vagner grupa "verovatno ostaje" u velikoj meri uključena u borbama u Bahmutu, navedeno je u obaveštajnom biltenu Ministarstva.

Istaklo je i da je Rusija nastavila sa ofanzivnim operacijama u centralnim delovima Donbasa i da "veoma sporo" napreduje.

9.00 - IAEA: Približavanje stavova u uspostavljanju bezbednosne zone oko Zaporožja

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je tokom intenzivnih konsultacija sa Rusijom i Ukrajinom došlo do približavanja stavova kada je reč o uspostavljanju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Situacija oko nuklearke je neprihvatljiva. Potrebno je hitno preduzeti mere u cilju njene zaštite", upozorio je Grosi na Tviteru.

Naveo je i da je posle konsultacija sa ruskom i ukrajinskom stranom prošle nedelje, stigao u Poljsku.

8.40 - Lokalni načelnik: Raketirana Belgorodska oblast, obustavljen vozni saobraćaj

Načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je vozni saobraćaj u Novooskolskom okrugu obustavljen, nakon što su ostaci oborene rakete pali u zoni pruge blizu grada Novi Oskol.

"Jutros je naša PVO oborila rakete u Novooskolskom okrugu. Ostaci su pali u zoni pruge. Oštećeni su električni vodovi", napisao je Gladkov na Telegramu.

Dodao je da je vozni saobraćaj privremeno obustavljen, kao i da se čeka izlazak ekipa hitne pomoći na lice mesta.

"Siguran sam da će vrlo brzo popraviti situaciju i saobraćaj će biti obnovljen. Obaveštavaću vas. Što je najvažnije, nije bilo žrtava", naveo je Gladkov u objavi.

Novog Oskol je grad sa oko 18.000 stanovnika i nalazi na oko 90 kilometara severno od granice sa Ukrajinom.

7.59 - U Rusiju pristižu ljudi koji su pobegli iz Hersona

Agencija Rojters javlja da u Rusiju pristižu prvi ljudi koji su odlučili da se evakuišu iz Hersona.

Podsetimo, Rusija je ponudila svim stanovnicima tog područja da se evakišu u Rusiju ako to žele, kako bi izbegli eventualne posledice raketnih napada.

Herson je jedna od četiri ukrajinske regije čiju je aneksiju potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

7:42 - Španija šalje Kijevu četiri PVO sistema

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov saopštio je da će Španija Kijevu poslati četiri protivvazdušna raketna sistema "Havk", prenosi Ukrinform.

Reznikov se na Tviteru zahvalio ministarki odbrane Španije Margariti Robles na toj odluci.

7:22 - Kijev: Za mesec dana oslobođeno više od 600 naselja

Ukrajinske snage oslobodile su više od 600 naselja od ruske okupacije u poslednjih mesec dana, uključujući 75 u strateški važnoj oblasti Herson, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

Oko 502 naselja oslobođena su u severoistočnom regionu Harkova gde su ukrajinske snage prošlog meseca napredovale duboko u ruske linije, tvrdi ukrajinsko ministarstvo.

Navodi i da su oslobođena 43 naselja u regionu Donjecka i sedam u regionu Luganska, prenosi Rojters.

7.00 - Kijev: Novi ruski napad na Zaporožje

Ruske trupe ponovo su raketirale grad Zaporožje, sa tri rakete S-300, objavio je Oleksandar Staruh, načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave.

"Pogođeni su infrastrukturni objekti. Na mestu udara izbili su požari. Tu već rade spasioci", dodao je Staruh, prenosi RTS pisanje Unian-a.

Ruske snage ponovo su granatirale Harkov, izjavio je načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov na Telegram kanalu. Sinegubov je pozvao građane da ostanu u skloništima.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track