HEROJ UKRAJINE UHAPŠEN ZBOG SARADNJE SA RUSIMA: Vlasnik MOTO SIČA optužen da je snabdevao Rusiju delovima za helikoptere i avione
Foto: Shutterstock

prebačen u Kijev

HEROJ UKRAJINE UHAPŠEN ZBOG SARADNJE SA RUSIMA: Vlasnik MOTO SIČA optužen da je snabdevao Rusiju delovima za helikoptere i avione

Planeta -

Pod optužbom za izdaju, ukrajinska služba bezbednosti SBU uhapsila je bivšeg vlasnika prestižnog proizvođača avionskih motora u centralnoj Ukrajini, Motor Sich, Vjačeslava Boguslava.

On se sumnjiči da je snabdevao Rusiju delovima za helikoptere i avione i da je imao kontakte sa ruskim specijalnim službama. Ovaj 83-godišnjak, koji je u prošlosti čak dobio i titulu „Heroj Ukrajine“, našao se na radaru službi bezbednosti zbog svojih proruskih stavova.

Rojters navodi da je nekoliko najuglednijih ukrajinskih medija izvestilo o hapšenju Vjačeslava Boguslajeva. Ukrajinska služba bezbednosti SBU optužila je bivšeg vlasnika proizvođača avionskih motora Motor Sich za izdaju. U subotu je priveden u Zaporožju, a zatim u konvoju odveden u Kijev.

Boguslajev je osumnjičen da je sarađivao i pomagao ruskim snagama koje su okupirale delove četiri ukrajinska regiona, uključujući region Zaporožja. Grad Zaporožje ostaje pod kontrolom Ukrajine.

Novinarka Irina Romalijska citirala je bezbednosne izvore na internetu i napisala da je Boguslaev poznat po svojim proruskim stavovima. On je osumnjičen da je isporučivao delove za helikoptere i avione Rusiji i da je imao kontakte sa ruskim specijalnim službama, dodala je ona.

Kako kažu bezbednosni izvori, istražitelji su morali da razbiju ulazna vrata Boguslajeve kuće kako bi izvršili uviđaj. Prema prvim informacijama, uviđaji nisu obavljeni samo u njegovoj kući.

Boguslaev, 83, jedan je od najbogatijih ukrajinskih biznismena i bio je na radaru SBU zbog svojih čvrstih proruskih stavova. Takođe je bivši član partije Viktora Janukoviča, poslednjeg proruskog predsednika Ukrajine, a 2000. godine dobio je titulu „Heroja Ukrajine“ od predsednika Leonida Kučme „za izuzetan doprinos razvoju ukrajinskog inženjerstva „.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track