00:54

RUSIJA NIKADA NEĆE ISKORISTITI PRLJAVU BOMBU JER IMA NUKLEARKE! Krivokapić otkrio ciljanu lokaciju napada SMRTONOSNIM ORUŽJEM

KURIR TV

"ŠTA ĆE RUSIJI PRLJAVA BOMBA KAD IMA PRAVU NUKLEARKU!" Krivokapić: Zna se u koje se svrhe koristi i šta joj je ODABRANI CILJ

Planeta -

U toku je 244. dan rata u Ukrajini. Ruski ministar odbrane razgovarao je telefonom sa kolegama iz Francuske, SAD i Velike Britanije o situaciji u Ukrajini, i tom prilikom rekao kako je "zabrinut da bi Ukrajina mogla da koristi prljavu bombu".

Akademik prof. dr Boris Krivokapić, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu "MB", gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakao trenutnog pitanja "prljave bombe" i upozorenja ruskog ministra odbrane.

00:54

RUSIJA NIKADA NEĆE ISKORISTITI PRLJAVU BOMBU JER IMA NUKLEARKE! Krivokapić otkrio ciljanu lokaciju napada SMRTONOSNIM ORUŽJEM

Naime, on se prvo dotakao samih medijskih spinova zapada koji tvrde da postoji takođe mogućnost da Rusija iskoristi "prljavu bombu" i naveo da to nije moguće.

- Što se tiče Rusije. Da li bi oni koristili prljavu bombu? Rusija neće izgubiti ovaj rat i dobiće ga sigurno. Mada kada bi došlo do toga da moraju da upotrebe, pa upotrebili bi taktičko nuklearno oružje, a ne prljavu bombu. Prljava bomba se koristi kada napadate nuklearnu centralu. Ko napada centralu? Rusi koji je drže ili druga strana. Iz toga možemo da zaključimo ko bi je koristio - rekao je Krivokapić.

1 / 2 Foto: Kurir televizija

Advokat Čedomir Stojković se nadovezao na ovu izjavu Krivokapića i naveo da onaj ko se brani ima sva dozvoljena sredstva.

- Zamislite vama neko uđe u kuću, krene da lomi stvari i ubija članove porodice. Onda vi diskutujete čime bi ja trebalo da se branim. Pa branite se čime kod možete da se odbranite od agresora. To je pravilo odbrane.

Luka Kastratović, general-majorom u penziji, gostovao je u Pulsu Srbije na Kurir televiziji gde je otkrio šta to predstavlja "prljava bomba", ali i zašto se znatno razlikuje od nuklearke.

Luka Kastratović
foto: Kurir televizija

- Prljava bomba je u centru klasičan eksploziv. Oko klasičnog eksploziva elementi koji daju radijaciju. Oni nemaju efekte kao nuklearne bombe. Međutim, kada se ta bomba upotrebi na određenom području ona može da kontaminira taj deo i nakon toga bi ljudi obolevali. Vrlo je opasno čim ima radioktavni element. Mada ne može da zahvati jedno šire područje jer nema efekte nuklearne bombe. To takođe može da bude okidač za upotrebu nuklearnog oružja - rekao je Kastratović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track