KO ČUVA PUTINA: Ovo niste znali o čuvarima predsednika Rusije! Sve na jednom mestu
Foto: Printscreen/Twitter

obučeni da čuvaju

KO ČUVA PUTINA: Ovo niste znali o čuvarima predsednika Rusije! Sve na jednom mestu

Planeta -

Lično obezbeđenje ruskog predsednika Vladimira Putina oduvek je fasciniralo vaskoliko svetsku, pa time i srpsku javnost. Svuda su bili prisutni i vidljiv, gde god se kretao Putin. Bilo da se nalazi na bini ili u javnosti tu su bili oni, sve je bilo pod njihovim budnim okom.

Pretpostavlja se da se od početka rata u Ukrajini njegovo obezebđenje dupliralo. I kad je odlazio u neke strane zemlje, gde je broj tih odlazaka bio sve manji Turska, Kazahstan pojačano je bilo ono nevidljivo, od straha od mogućih atentatora ili nepredviđenih dešavanja.

U medijima, naravno krenula je inflacija tekstova da je njegova glava ucenjena i da sledi atentat na prvog čoveka Rusije a lista onih koji bi da ga uklone je podugačka.

O tome šta se zna o čuvarima Vladimira Putina pisao je sajt Russia Beyond koji finansira ruska država.

Ko čuva Putina

Za bezbednost ruskog predsednika zadužena je Federalna služba bezbednosti ili FSB. Nezvanične inofrmacije govore da ona broji 50.000 ljudi, a unutar nje se nalazi jednica koja čuva ruskog predsednika. Ratno iskustvo nije poželjno, jer kako kaže jedan bivši Putinov teleohranitelj, borbeno iskustvo je poželjno, ali ne i primenjivo u čuvanju predsednika, jer obezebeđenje barni, a ne napada.

U penziju sa 35 godina

Pripadnici službe obezbeđenja spadaju u najobučenije ljude, koji mogu da izdrže velike hladnoće i visoke temperature. Neki izveštaji, doduše nepotvrđeni govore da koriste lekove koji utiču na fiziološke procese u telu, pa na temperaturama preko 30 stepeni nema znojenja, a na ekstremnim nema smrzavanja kad na sebi imaju laku odežu. Navodno im je dozvoljneo da puše i tako smanjuju stres, a u penziju idu sa 35 godina.

Četiri kruga zaštite

Dok je Putin u poseti u samoj Rusiji nekom objektu, gradu ili u inostranstvu njegovo lično obezebeđenje organizovano je u četiri prstena.

Prvi prsten čini njegovo neposredno lično bezebeđenje, koje ga prati svuda. Imaju specifičan oblik tela ruke su im uvek ispred, a leva uvek podignuta dopola. Oni se nalaze u konstantnom stanju pripravnosti i prvi deluju ako ruski predsednik bude napadnut. Par pripadnika obezebeđenja nose sa sobom i balističke zaštitne štitove, koji izgledaju kao koferi sa kojima se Putin okružuje i sprovodi do autombila da bi se zaštitio od metaka streljačkog naoružanja. Svi pripadnici nose pištolj marke Gruza kalibra 9 mm, koji mogu da probiju pancir. Od dodatne zaštite osim balističkog štita je i kišobran čije platno je napravljeno od specijalnog materijala koje štiti od metaka.

Drugi prsten obezbeđenja Putina čine pripadnici nevidlji u masi. Često izgledaju kao obični ljudi, prolaznici koji prate ponašanje mase i diskretno traže potencijalnu pretnju i rade na njenom suzbijanju kao je otkriju.

Treći prsten deluje na široj zoni i sprečava svakog osumnjičenog ili potencijalnog napadača da se priliži prvom krugu i Putinu lično.

Četvrti krug su snajperisti koji okružuju predsednika na krovima objekata u okruženju mesta gde se Putin nalazi.

Vladimir Putin
foto: Printscreen Twitter

Blindirana trvrđava

Putin za ličnu vožnju koristi aurus koji pripada FSB, a koji ima 11 takvih vozila. Osim limuzina Putin navodno koristi i minibuseve sa blidniranom karoserijom koji se koristi za putovanja po Sibiru i Dalekom istoku i ima 8-10 meta za sedenja i koriste ih uglavnom njegov najuži kabinet.

Inače Putinov automobil ima dodatni oklop, točkovi su opremljeni run flet sistemom što omogućava kretanje i kad su četiri gume probušene, ai sistem za ABHO zaštitu, kao i sistem provetravanja u slučaju hemijskog napada.

Vozači

Putin ima ukupno 10 vozača, proefsionalaca, koji jednom nedeljno imaju vežbe. One se sastoje od simulatora gde vozači nastoje da izbegnu vatru iz streljačkog naoružanja, kretanje po ledu, izbegavanje prepreka na putu, vodenih prepreka i eksplozija. Radni dan svakog Putinovog vozača počinje medicinskim pregledom, analizama, instrukcijama i nalaizama saobraćaja u Moskvi i mestima gde Putin boravi.

Analiza rute kretanja

Pre nego što Putin napusti rezidenciju obavezno se anlaiziraju sve moguće pretnje, sve rute kretanja se prate i po nekoliko meseci ranije, obavlja se sa svima razgovor od lukalnih funkcionera do ljudi koji žive na trasama kretanja, naravno u diskreciji.

Specijalni stakleni ekrani

Prilikom govora ili boravka Putina u nekom objektu postavlja se dodatna zaštitna oprema. Ponekad se postavljaju neprobojni stakleni ekrani iza predsednikovih leđa.

Kurir.rs/Russia Beyonde/Srpski Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track