12 BRODOVA SA ŽITOM ISPLOVILO IZ ODESE: Moskva obaveštena, ali nema nikakvog odgovora!
Foto: Printscreen/YouTube

izvezeno 354.500 tona žitarica

12 BRODOVA SA ŽITOM ISPLOVILO IZ ODESE: Moskva obaveštena, ali nema nikakvog odgovora!

Planeta -

Dvanaest brodova sa ukrajinskim žitom isplovilo je danas iz Odese koridorom, iako je Rusija u subotu posle napadima drovna na Sevastopolj izšala iz tog sporazuma i najavila da brodovi više neće isplovljavati, jer kako je Moskva saopštila za napad na Crnomorsku flotu korišten je upravo predviđeni koridor za brodove sa hranom.

Napadi su usledili nakon što je Rusija okrivila Ukrajinu za napade dronovima na njenu Crnomosku flotu na Krimu. Moskva je suspendovala primenu sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

Kako prenosi Rojters, u nedelju nije otišao nijedan brod sa žitom. Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su se da 16 brodova koji su već u turskim vodama mogu da nastave plovidbu. Istovremeno, oni su potvrdili planove za zajednički koordinacioni centar u Carigradu za inspekciju 40 plovila. Sve je to prijavljeno Moskvi, koja još nije odgovorila.

Prema Kijevu, danas je iz Ukrajine napustilo ukupno 12 brodova. Prema podacima ukrajinske ratne mornarice, u Odesu je danas isplovilo rekordnih 354.500 tona žitarica.

„Danas je 12 brodova napustilo ukrajinske luke. Ujedinjene nacije i turska delegacija obezbedili su 10 inspekcijskih timova koji će proveriti 40 brodova da li ispunjavaju odredbe sporazuma o crnomorskoj inicijativi za žito“, napisao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov na Tviteru. , dodajući da je o tome obaveštena ruska strana.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track