DA LI NATO PLANIRA U FINSKOJ POSTAVLJANJE NUKELARNOG ORUŽJA?! Ovo su planovi Helsinkija kad postane članica NATO!
Foto: EPA/Kremlin Handout, Shutterstock

kubanska kriza na severu evrope

DA LI NATO PLANIRA U FINSKOJ POSTAVLJANJE NUKELARNOG ORUŽJA?! Ovo su planovi Helsinkija kad postane članica NATO!

Planeta -

SAD već imaju oko 100 komada nuklearnog oružja u Evropi - u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. Ali ambicije nastavljaju da rastu, jer postoji mogućnost da bi NATO nuklearno oružje i dalje moglo da bude stacionirano u Finskoj ako se odobri njihova prijava za članstvo u NATO-u, što bi moglo dodatno razbesneti Rusiju. Zahtev za članstvo je podnet već u maju, naime kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Prema pisanju finskog lista Iltalehti, u nacrtu zakona o mogućem članstvu u NATO-u, koji će finska vlada predstaviti parlamentu, nema izuzetaka u vezi sa nuklearnim oružjem. Izvori iz odbrane rekli su medijima da su finski ministar spoljnih poslova i odbrane Peka Haavsto i Anti Kaikonen u julu obećali da neće tražiti nikakva ograničenja ili nacionalne rezerve ako se odobri prijava za pridruživanje alijansi.

Pomenuto obećanje znači da bi nuklearno oružje moglo da prođe kroz finsku teritoriju, a nema ograničenja za uspostavljanje NATO baza u zemlji. Zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO-u već su odobrili parlamenti 28 od 30 država članica alijanse, dok Mađarska i Turska tek treba da glasaju.

Najviše komplikacija izaziva Turska, koja je prilikom prijema novih članica odredila da moraju pomoći u suzbijanju kurdskih separatista, koje Turci smatraju teroristima. Predsednik Tajip Erdogan je potvrdio da će zadržati čvrst stav po tom pitanju sve dok obećanja data njegovoj zemlji ne budu ispunjena.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je prijave Finske i Švedske za članstvo istorijskim trenutkom za alijansu koju moraju da iskoriste, nazvavši ih svojim najbližim partnerima. On je dodao da su svi saveznici saglasni o važnosti proširenja NATO alijanse, jer je u ovim kritičnim trenucima jedinstvo zemalja od suštinskog značaja.

NATO, NATO Zastava, Rusija, Ruska zastava
foto: Shutterstock

Nuklearne vežbe u Evropi

NATO je nedavno završio nuklearnu vežbu "Steadfast Noon" u Evropi, koja je počela 17. oktobra, a završena 30. oktobra. Vežba se rutinski održava svake godine, ali ovog puta je fokusirana na vazdušnu bazu Klajn Brogel u Belgiji, jednu od šest evropskih vazdušnih baza u kojima se čuva američko nuklearno oružje.

raketa sarmat, Sarmat
foto: EPA/Russian Defence Ministry Press

U vežbi učestvuje oko 60 letelica, uključujući američke bombardere B-52 koji mogu da nose nuklearno oružje, a cilj „Steadfast noon” je obuka vazduhoplovnih posada regionalnih saveza NATO-a da koriste američke taktičke nuklearne bombe.

Britanija i Francuska, takođe članice NATO-a, imaju svoje nezavisne nuklearne arsenale, a poljska vlada je nedavno saopštila da je u pregovorima sa vladom SAD o smeštaju američkog nuklearnog oružja, iako Vašington to nije potvrdio. Predsednik Andžej Duda izjavio je da postoji potencijalna prilika za njegovu zemlju da učestvuje u razmeni nuklearnog oružja.

Vladimir Putin, Federalna skupština, Sarmat
foto: Printscreen RT

Ursula fon der Lajen vidi Putinove nuklearne pretnje kao izuzetno ozbiljne

Zapad je upozorio da se nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina moraju shvatiti ozbiljno. Zaista, ruski predsednik je rekao da je spreman da upotrebi „sva raspoloživa sredstva“ da zaštiti ruske teritorije, uključujući četiri dela Ukrajine koja su nezakonito pripojena ranije ovog meseca nakon lažnih referenduma. Ali Putin kaže da Zapad pokušava da nuklearno ucenjuje Rusiju.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najgore tenzije između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine, najbliže što su dve hladnoratovske supersile bile najbliže nuklearnom ratu.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja