MEDIJSKI RAT OKO GENERALA LAPINA TRAJE: Objavljen snimak sa prve linije fronta, nekoliko dana posle napada Kadirova! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

GRUPACIJA "o"

MEDIJSKI RAT OKO GENERALA LAPINA TRAJE: Objavljen snimak sa prve linije fronta, nekoliko dana posle napada Kadirova! VIDEO

Planeta -

Slučaj general pukovnika Aleksandra Lapina koji je po zapadnim teorijama smenjen, a po ruskim na tronedeljnom odmoru i dalje okupira sve na Zapadu. Tako se navodno pojavio i njegov poslednji snimak dok je obilazio položaje na frontu pred samu svoju smenu.

Snimka je načinjena dok je Lapin obilazio položaje ruske vojske u Luganskoj oblasti, a emitovala ga je državna RIA Novosti, dok on pregleda odbrambene objekte koji se grade u Luganskoj oblasti.

Tada su dopsinici ove medijske kuće obilazili položaje grupacije "O" - Odvažnih, koji su u prvom napadu i u sumnji na komandnu sposobnost generala Lapina stali čvrsto iza njega i demantovali navode čečenskog lidera Ramzana Kadirova i vlasnika grupe Vagner Sergeja Pirgožina.

"U povlačenju kod Limana, pošteno je opovrgnuti neistinu: Svi zaključci emotivnog teksta šefa Čečenije zasnivaju se na netačnim informacijama: General Lapin NIJE KOMANDOVAO ODBRANOM LIMANA i NIJE BIO U POZADINI. Za povlačenje na harkovskom pravcu okrivljuje se general, koji nije vodio odbranu ovog sektora, već je na njega bačen SA MALIM DELOM SVOJE DRUŽINE, kao pojačanje i poslednji pokušaj da se popravi najteža situacija na frontu.To je krajnje pogrešno. Aleksandar Lapin nikada nije sedeo u pozadini. To mogu potvrditi svi koji su ga ikada sreli. Bilo da je Sirija ili sad Ukrajina, ovo znaju skoro svi borci grupe „O“. Ovo je verovatno jedini komandant grupe koji je u borbenim sastavima svojih trupa od početka operacije. Dakle, izjava da je Lapin bio skriven u Lugansku nije tačna. Naravno, potrebno je tražiti krivce, ali za sve okriviti komandanta, čija je zona odgovornosti bio potpuno drugačiji sektor fronta, jeste da se napravi gruba greška, od koje na kraju neće biti moguće izvući prave zaključke.Borci grupe "Hrabri"

Neki izvori kažu da se snimak pojavio nekoliko dana nakon što je Ramzan Kadirov kritikovao general-pukovnika Lapina da se nalazi daleko od linija fronta dok se krvava bitka vodi na lImanskom frontu.

O tome šta se dešava, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, a jedan od neprovrenih glasina jeste da je u pitanju primat u međusobnoj borbi za poziciju i moć među ruskim komandnatima.

Sudbinu generala Lapina i dalje niko ne zna, jedna od teorija je da će možda preueti obuku rezervista i početko komandu da se ubrza njihova obuka i priprema za realne ratne uslove, pošto je vodio bitke na ukrajinskom terenu.

Šta je prava istina o generalu Lapinu, doborovljna ostavka pod pritiskom, nepoverenje pretpostavljenih ili još jedan medijski rat.

Ko je general Alekdsandar Lapin

Aleksandar Lapin rođen je 1. januara 1964. godine.

Od 22. novembra 2017. komandant je Centralnog-vojnog okruga. Od oktobra 2018. do januara 2019. komandovao je i ruskom vojskom u Siriji.

U februaru 2019. unaprijeđen je u čin general-pukovnika. Sin Denis, rođen 1986. godine, takođe je oficir, po činu potpukovnik i komanduje gardijskim tenkovskim pukom.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track