HERSON KLJUČ MIRA? Italijanska Republika: NATO i SAD poručili Zelenskom da oslobodi grad, pregovori sa Rusijom tad mogu da počnu
Foto: Ministarstvo odbrane Litvanije, Shutterstock, AP

pregovori sa pozicije snage

HERSON KLJUČ MIRA? Italijanska Republika: NATO i SAD poručili Zelenskom da oslobodi grad, pregovori sa Rusijom tad mogu da počnu

Planeta -

U toku su konsultacije između Vašingtona i Brisela u vezi sa mogućnošću pregovora sa Ruskom Federacijom nakon što Ukrajina ponovo zauzme Herson, prenosi italijanska Republika.

"U najnovijim analitičkim materijalima koji kruže u sedištu NATO u Briselu, sukob u ovoj oblasti dobija na značaju ne samo sa vojno-strateškog, već i sa političkog i diplomatskog stanovišta. Pre svega, SAD obaveštavaju svoje saveznike o mogućnostima prekretnice, jer pobeda nad ruskom vojskom na jednoj od najvažnijih kapija Azovskog mora i Krima mogla bi da znači pravu priliku za početak prvih pravih pregovora sa Moskvom“, kaže se u članku La Repubblica objavljenim pod naslovom: „Uzmite Herson i onda pregovarajte: NATO sada vidi pukotinu“.

Kako navodi izdanje, iz SAD preko Brisela stiže poruka i poziv ukrajinskoj vladi: ako i kada Herson bude vraćen, onda pregovori mogu da počnu.

„Ali sa pozicije snage, a ne slabosti“, naglašava se u članku.

Herson
foto: EPA Sergei Ilnitsky

Istovremeno, Vol strut džurnal je objavio da je savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, poslednjih meseci vodio poverljive razgovore sa najvišim pomoćnicima ruskog predsednika Vladimira Putina, pokušavajući da smanji rizik od većeg sukoba oko Ukrajine i da upozori Moskvu da ne koristi nuklearno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje.

„Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan bio je u kontaktu sa Putinovim savetnikom za spoljnu politiku Jurijem Ušakovim, rekli su zvaničnici. G. Salivan je takođe razgovarao sa svojim direktnim kolegom u ruskoj vladi, Mikolom Patruševom, dodali su zvaničnici“, navodi se u članku.

Cilj je, rekli su zvaničnici, da se zaštiti od rizika od eskalacije i da se komunikacioni kanali ostanu otvoreni, a ne da se razgovara o rešavanju rata u Ukrajini.

Ranije je Vašington post, pozivajući se na izvore, objavio da SAD guraju Kijev da pregovara sa Rusijom.

(Kurir.rs/La republica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track