ŠEF BRITANSKIH ŠPIJUNA: Zadali smo istorijski udarac Moskvi i iznenadili Putina, ali sad imamo PROBLEM BEZ PRESEDANA
Foto: Shutterstock

NOVA PRETNJA

ŠEF BRITANSKIH ŠPIJUNA: Zadali smo istorijski udarac Moskvi i iznenadili Putina, ali sad imamo PROBLEM BEZ PRESEDANA

Planeta -

Šef britanske obaveštajne službe Ken Mekalam izjavio je da je proterivanje 400 ruskih špijuna širom Evrope zadalo „najznačajniji strateški udarac Moskvi” u novijoj istoriji i istovremeno iznenadilo ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je istakao da je ogroman broj ruskih zvaničnika proteran iz celog sveta, a iz Evrope njih 600. Više od 400 proteranih je osumnjičeno za špijunažu, piše Security Service MI5.

Mekalam je opisao kako je Velika Britanija koristila „dobro isprobane metode proterivanja“ usvojene nakon trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju u Engleskoj 2018. godine, posle čega je i usledio talas diplomatskih proterivanja.

Ken Mekalam
foto: AP/Yui Mok

On je rekao da je Britanija odbila više od 100 zahteva za ruske diplomatske vize, navodeći kao razlog nacionalnu bezbednost.

– Reč je o tome da Velika Britanija mora da bude spremna za rusku agresiju u budućnosti. Nešto od toga biće prikrivena agresija, sa kojom će se MI5 boriti i poraziti je. Ali većina će, kao i trenutna situacija sa energentima, biti otvorenog tipa, rekao je on.

On je upozorio da su „tajna oružja“ Rusije sajber-napadi, dezinformacije, špijunaža i mešanje u britanski demokratski proces, i tvrdi da je MI5 naporno radio da Velika Britanija bude „najteže moguće operativno okruženje za rusku tajnu akciju“.

On je posebno pomenuo pretnju koju predstavljaju oligarsi povezani sa Putinom.

- Uspešno smo izbacili neke njihove igrače iz igre, a oni sada krive jedni druge u svojoj svlačionici, ali opet će nas napasti, rekao je on koristeći fudbalsku analogiju.

Vladimir Putin
foto: EPA/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL

Mekalam je govorio i o Iranu potvrdivši da je Iran planirao ubistvo i otmicu najmanje 10 osoba s prebivalištem u Britaniji koje optužuje da su ‘neprijatelji režima‘. Upozorio je da "agresivni iranski obaveštajci" sada planiraju i terorističke napade na britanskom tlu.

Naime, prošle nedelje otkriveno je da su dvojica englesko-iranskih novinara, koji su radili za nezavisni TV kanal na persijskom jeziku, sa sedištem u Britaniji, bili meta teheranskog režima.

Ken Mekalam
foto: AP/Yui Mok

Mekalam tvrdi da je Iran "državni akter koji najčešće pribegava terorizmu" označivši pritom obaveštajne službe Teherana ‘sofisticiranim suparnikom".

- Aktuelni talas protesta nagnao je režim da nasiljem pokuša da ućutka kritičare. Iran pretnju projektuje direktno prema Ujedinjenom Kraljevstvu, putem svojih agresivnih obaveštaca. To uključuje ambicije da se otmu ili čak ubiju Britanci koji se smatraju neprijateljima režima. Takvih je pretnji od januara bilo najmanje 10, rekao je.

Takođe je otkrio da je u poslednjih 12 meseci sprečeno osam ‘potencijalno smrtonosnih‘ terorističkih napada koje su organizovali islamisti i desničarski ekstremisti.

Iza četvrtine slučajeva terorističkih zavera koje istražuje MI5 stoji ekstremna desnica. Pre više od godinu dana radilo se o petini broja predmeta, otkrio je.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Security Service MI5)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track