BAJDEN PODRŽAO DA SE SAUDIJSKOM PRINCU PRIZNA IMUNITET: Mohamed bin Salman zaštićen od gonjenja u SAD za ubistvo Kašogija
Foto: AP/Bandar Aljaloud

BAJDEN PODRŽAO DA SE SAUDIJSKOM PRINCU PRIZNA IMUNITET: Mohamed bin Salman zaštićen od gonjenja u SAD za ubistvo Kašogija

Planeta -

Bajdenova administracija je odlučila da prestolonasledniku Saudijske Arabije, Mohamedu bin Salmanu, treba dati imunitet u slučaju koji je protiv njega pokrenula verenica novinara Vašington posta Džamala Kašogija, za koga je administracija rekla da je ubijen po prinčevom naređenju.

Advokati Ministarstva pravde su podneli tužbu na zahtev Stejt departmenta, jer je bin Salman nedavno postavljen za saudijskog premijera i kao rezultat toga kvalifikuje se za imunitet kao strani šef vlade, navodi se u zahtevu. Podneta je u četvrtak kasno uveče, neposredno pre sudskog roka da Ministarstvo pravde iznese svoje stavove na sudu o pitanju imuniteta i drugim argumentima koje je princ izneo za odbacivanje tužbe.

"Mohamed bin Salman, premijer Kraljevine Saudijske Arabije, aktuelni je šef vlade i, shodno tome, imun je na ovu tužbu“, navodi se u podnesku, dok se ubistvo naziva "gnusnim“.

Džo Bajden, Saudijska Arabija
foto: AP/Bandar Aljaloud

Odluka će verovatno izazvati ljutu reakciju. Bela kuća se nadala da će julsko putovanje predsednika Džoa Bajdena u Saudijsku Arabiju vratiti poremećene američko-saudijske odnose, ali od tada su odnosi samo nastavili da se pogoršavaju.

Odnos se preispituje, saopštila je Bela kuća, nakon smanjenja proizvodnje nafte od strane OPEK+ predvođene Saudijskom Arabijom, što je administracija videla kao direktnu uvredu za SAD. Članovi Kongresa, koji su već besni zbog smanjenja nafte i pozivaju na ponovnu procenu, verovatno će biti dodatno ljuti ako princu bude dat imunitet.

Hatidže Čengiz, Kašogijeva verenica, i organizacija za ljudska prava sa sedištem u Vašingtonu, koju je pokojni novinar osnovao, prvobitno su podneli tužbu protiv bin Salmana i još 28 drugih u oktobru 2020. u Vašingtonu, Federalnom okružnom sudu. Oni navode da je tim ubica "kidnapovao, vezao, drogirao, mučio i ubio“ Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a zatim raskomadao njegovo telo. Njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track