RUSKI VOJNI ANALITIČAR PODOLJAKA: Moskva je znala za posetu! Ovo je Bajdenov početak predizborne kampanje! FOTO, VIDEO
Foto: Evan Vucci / AFP / Profimedia

POZADINA

RUSKI VOJNI ANALITIČAR PODOLJAKA: Moskva je znala za posetu! Ovo je Bajdenov početak predizborne kampanje! FOTO, VIDEO

Planeta -

Ruski vojni analitičar ukrajinskih korena Jurija Podoljaka objavio je da Bajdenova poseta Kijevu, koji je inače do ukrajinske prestonice stigao vozom iz Lavova nije šamar Putinu i Moskvi nego neformalna objava početka predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD koji se održavaju naredne 2024. godine.

"Ukrajinska javnost i poluzvanična i navodno opoziciona daje sve od sebe da predstavi Bajdenovu današnju posetu Kijevu kao nešto grandiozno. Neka vrsta pobede i šamara Moskvi. Mislim da je Moskva unapred obaveštena o ovoj poseti (mnogo ranije nego što mnogi misle) i iz potpuno istog razloga kao i obično (bez obzira kako se to dogodilo). Istovremeno, očigledno je da je Džozefu odnosno njegov timu, glavna stvar za promovisanje. A ova poseta je važna za početak njegove buduće izborne kampanje.

Za Zelenskog poseta nije ništa manje važna. S jedne strane, on naglašava njen navodni značaj, a sa druge ... zgodan razlog da se pažnja prebaci sa Artjomovska, gde katastrofa za Oružane snage Ukrajine ubrzano raste", naveo je Podoljaka.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden danas je izenada stigao vozom iz Lavova u ukrajinsku prestonicu Kijev gde se suseo sa Volodimirom Zelenski i njegovom suprugom Olenom. Bajden je takođe na Mihajslovskom trgu odao počast tradalima na Majdanu 2014. godine kada je izvršen puč u Kijevu. U snajperskoj pucnjavi tad je stradalo 107 osoba.

Prilikom posete Kijevu Bajden je najavio novi paket vojne pomoći toj zemlji vredan 500 miliona dolara, koji prema još uvek nepotvrđenim izvorima predviđa isporuku borbenih aviona F-16 i taktičkih balističkih raketa ATACMS, ali to niko zvanično još nije potvrdio.

1 / 22 Foto: Instagram/zelenskiy_official

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track