SPREČEN ATENTAT NA OMILJENOG PUTINOVOG OLIGARHA? Ruski FSB tvrdi: Hteli da ga dignu u vazduh kao DARJU DUGINU (VIDEO)
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, AP Mikhail Metzel

Konstantin Malofejev

SPREČEN ATENTAT NA OMILJENOG PUTINOVOG OLIGARHA? Ruski FSB tvrdi: Hteli da ga dignu u vazduh kao DARJU DUGINU (VIDEO)

Planeta -

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) tvrdi da je sprečen atentat na oligarha Konstantina Malofejeva.

"Sprečen je atentat na javnu ličnost, predsednika borda direktora grupe kompanija „Cargrad“ Konstantina Malofejeva, koji su organizovale ukrajinske specijalne službe“, navodi se u saopštenju.

Konstantin Malofejev
foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Prema navodima službe, Denis Kapustin, ruski državljanin koji živi u Ukrajini i deluje pod kontrolom ukrajinske obaveštajne službe (SBU), stoji iza pokušaja ubistva biznismena. Reč je o jednom od organizatora Ruskog dobrovoljačkog korpusa, čiji borci učestvuju u ratnim dejstvima na strani ukrajinskih snaga, prenosi RIA.

Počinioci su navodno planirali da dignu u vazduh automobil Malofejeva eksplozivnom napravom koja je bila postavljena ispod vozila, slično šemi korišćenoj u ubistvu ruske novinarke Darje Dugine

Ove navode nije bilo moguće nezavisno proveriti.

Potom je objavljen snimak koji prikazuje uklanjanje eksploziva koji je navodno postavljen ispod automobila.

Konstantin Malofejev je ruski biznismen i predsednik nevladine promonarhističke organizacije Društvo za razvoj ruskog istorijskog obrazovanja Dvoglavi orao. Predsednik je upravnog odbora medijske grupe Cargrad, posvećene ruskom pravoslavlju i podršci predsednika Vladimira Putina, prenosi Telegraf.

On je takođe osnivač međunarodnog investicionog fonda Marshall Capital Partners, član upravnog odbora neprofitnog partnerstva Liga bezbednog interneta i predsednik dobrotvorne fondacije Svetog Vasilija Velikog.

Malofejev se nalazi na listi sankcija koje su uvele SAD, Evropska unija i Kanada od 2014.

Ukrajina je 2017. godine stavila Malofejeva na međunarodnu poternicu, optužujući ga za stvaranje i finansiranje ilegalnih paravojnih grupa.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track