PUTIN JE NAPRAVIO DVE VOJNE GREŠKE! Leon Kojen: Porazi su što je Rusija ušla u rat sa malo trupa i što je poslala trupe na Kijev
Foto: Printscreen/Mondo

PUTIN JE NAPRAVIO DVE VOJNE GREŠKE! Leon Kojen: Porazi su što je Rusija ušla u rat sa malo trupa i što je poslala trupe na Kijev

Planeta -

Prof. dr Leon Kojen kaže da američka politika liči na stalno podizanje uloga u partiji pokera, po principu nisu prošle jedne sankcije, onda se uvode nove, nije ti prošla propaganda protiv Rusije i Putina – ništa, optuži ga da je ratni zločinac. On ističe da nijedan od tih poteza ne donosi nikakve efekte osim tamo gde su oni nepotrebni.

"Ako bi Džozef Bajden ponovo bio izabran to bi značilo da će se ova vrsta globalne politike nastaviti. To dosta mogu teško da zamislim. Međutim kada se pogleda analitičnije američka politika ona liči na stalno podizanje uloga u partiji pokera.

Nisu prošle jedne sankcije, onda se uvode nove, nije ti prošla propaganda protiv Rusije i Putina – ništa, optuži ga da je ratni zločinac. Nijedan od tih poteza ne donosi nikakve efekte osim tamo gde su oni nepotrebni", rekao je prof. Kojen gostujući u emisiji "LIČNO sa Petrom Latinovićem".

Na direktno pitanje - šta bi se desilo ako Ukrajina tokom trajanja rata postane članica NATO pakta, prof. Kojen kaže da do toga tako neće doći jer bi to bio Treći svetski rat.

"Do toga neće doći, to bi onda bio Treći svetski rat. Ono što je sigurno i to se vidi iz usvojene ruske spoljnopolitičke doktrine – Rusija će se braniti. Ako neko misli da Rusija neće upotrebiti neko taktičko nuklearno oružje, vara se. Upotrebiće ga. Ali ja mislim da ima dovoljno odgovornih ljudi u SAD, pre svega u vojnom vrhu", rekao je prof. Kojen.

On kaže da mu se čini da je u toku prva dva meseca rata u Ukrajini Ruсija doživela poraz na vojnom a Zapad na političkom planu.

"Nesrazmera tih dvaju poraza je stvorila ovu krajnje opasnu situaciju u kojoj svi živimo danas. Na vojnom planu Rusija se svakako preračunala i to dvostruko. Prvo se preračunala što je poslala trupe na Kijev sa nekom skroz pogrešnom obaveštajnom procenom.

Leon Kojen
foto: Printscreen/Mondo

Rusi su očigledno mislili da će doći do nekog komešanja u Kijevu, da će doći do političke krize tog režima. Ali to je bilo izuzetno malo verovatno jer je taj režim u Kijevu od 2014. do danas sve više bio pod američkom kontrolom. Čudno je kako to u Rusiji nisu videli.

Druga vojna greška Rusije je po onome što kažu stručnjaci je što su ušli u tu specijalnu vojnu operaciju sa srazmerno vrlo malo trupa. Hteli su da napadaju na više tačaka i to im se na neki način obilo o glavu. Tačno je da su oni time razvukli i ukrajinske trupe ali su sebe lišili mogućnosti nekog brzog uspeha kome su očigledno težili", rekao je prof. Kojen.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja