PUTIN POTVRDIO NOVI REKORD RUSIJE: Najveća žetva žita u istoriji (VIDEO)
Foto: EPA/Vladimir Astapkovichsputnikkre

PUTIN POTVRDIO NOVI REKORD RUSIJE: Najveća žetva žita u istoriji (VIDEO)

Planeta -

Rusija je postigla novi rekord u žetvi žitarica, kazao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o napretku prolećnih poljskih radova, i dodao da raste i izvor agrarnih proizvoda.

Putin je naveo da je, uprkos preprekama u spoljnoj trgovini, Ruska Federacija uspela da poveća izvoz agroindustrijskih proizvoda, koji je prošle godine iznosio 41,6 milijardi dolara.

"Ruski agroindustrijski kompleks pokazuje veoma pozitivan trend. Tako je prošle godine indeks poljoprivredne proizvodnje iznosio 110,2 odsto. Požnjeven je rekordan rod žitarica, skoro 158 miliona tona. To se nije desilo u novijoj istoriji", naveo je ruski predsednik.

Ruski lider je istovremeno upozorio da Rusija treba da uzme u obzir situaciju na svetskom tržištu žitarica, gde postoji prilično visoka ponuda, vršeći pritisak na cene.

On je dodao da Rusija sama sebi obezbeđuje sve osnovne vrste hrane. Tako je samodovoljnost žitom 185,4 odsto, mesom 101,6 odsto, ribom 153 odsto, biljnim uljem 211 odsto, šećerom 103,2 odsto, krompir – 93,4 odsto, a za mleko – 85,7 odsto.

Rusija planira da izveze 55-60 miliona tona žita

Putin je naveo da će Rusija u poljoprivrednoj godini 2022-2023. izvesti od 55 do 60 miliona tona žitarica.

"Naša zemlja je, kao i do sada, jedan od ključnih dobavljača poljoprivrednih proizvoda u svetu. I mi smo se pokazali kao pouzdan, predvidljiv partner. Tako ćemo i dalje delovati", istakao je.

Osim toga, ruski predsednik je napomenuo da se redovno sprovode prolećni poljski radovi i zadužio da se pruži sva neophodna podrška za rad agroindustrijskog kompleksa u novim regionima.

Kina perspektivna za Rusiju za izvoz soje

Kina je zainteresovana da kupuje soju od Rusije, u ovoj zemlji su prijateljski raspoloženi prema ruskim proizvođačima i spremni su da prihvate veliku količinu proizvoda, naveo je ruski lider.

"Naši prijatelji u Kini su veoma prijateljski nastrojeni prema našim proizvođačima, u tom smislu su spremni da prihvate veoma veliku količinu proizvoda. Samo treba da se razvijamo. Ovo je pravac koji veoma mnogo obećava. Oni će rado uzeti svaki obim koji proizvedemo", naglasio je.

Kurir.rs/Telegram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track