DRAMATIČAN SNIMAK NAPADA MORSKOG DRONA NA RUSKI BROD: Uspeo da priđe na 100 metara, ali JEDAN METAK ga diže u vazduh (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Twitter

novi detalji

DRAMATIČAN SNIMAK NAPADA MORSKOG DRONA NA RUSKI BROD: Uspeo da priđe na 100 metara, ali JEDAN METAK ga diže u vazduh (VIDEO)

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je navodni snimak napada na obaveštajno-izvađački brod Crnomorske flote "Ivan Kurs" 140 kilometara od Bosfora.

Na snimku se navodno vidi ukrajinski morski dron, koga su ukrajinske vojne vlasti i mornarica već nekoliko put koristili u napadima na ruske ciljeve na moru i u luci Sevastopolj, kako juriša na brod.

Vidi se i da je posada broda dejstovala iz teških mitraljeza kalibra 14,5 mm sa kojima je napad odbijen.

- Oružane snage Ukrajine su oko 5.30 sati bezuspešno sa tri bespilotna plovila pokušale da napadnu brod Crnomorske flote "Ivan Кurs" koji obavlja zadatke obezbeđenja Turskog toka i gasovoda Plavi tok koji se nalaze u isključivoj ekonomskoj zoni Republike Turske - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Obaveštajno plovilo Crnomorske flote je nakon odbijenog napada nastavilo svoje zadatke.

- Svi neprijateljski morski dronovi su uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda 140 kilometara severoistočno od Bosfora. Brod nastavlja da ispunjava svoje zadatke - dodaje se u saopštenju ruskog ministartsva odbrane.

DRON OD 250.000 DOLARA

Ukrajinci u šturim informacijama o vodenom dronu navode da besposadno površinsko plovilo ima auto-pilota, video podsisteme (uključujući i noćno osmatranje), rezervne komunikacione module i borbenu funkcionalnost.

U opremu su uključeni troškovi zemaljske autonomne kontrolne stanice i transportnih sredstava i skladišta odnosno centar za obradu podataka.

KARAKTERISTIKE UKRAJINSKOG MORSKOG DRONA

Dimenzije: dužina 5,5 m

Težina: 1.000 kg

Operativni radijus: 400 km (maksimalni 800 km)

Autonomija: do 60 sati

Težina borbenog tereta: 200 kg

Navigacija: GNSS, inercijalni, vizuelni, video prenos do 3 HD video strima i kriptozaštita za 265 bitno šifrovanje

Cena: 250.000 američkih dolara

Namena površinskih besposadnih plovila, kako navodi urajinski izvori, jeste strateško pomorsko izviđanje daleko od obale i time učestvuje u obalskom osmatranju i javljanju, praćenju trgovačkih brodova, odbrani baza i suprostavljanju pomorskim desantnim operacijama.

(Kurir.rs/TV Front)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track