ŠOJGU SE OBRATIO: Pobuna "Vagnera" BEZ UTICAJA NA RAT, vojska Ukrajine nije ostvarila ciljeve kontraofanzive, UNIŠTENI LEOPARDI
Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia, AP

PRVA REAKCIJA MINISTRA ODBRANE NA PRIGOŽINA

ŠOJGU SE OBRATIO: Pobuna "Vagnera" BEZ UTICAJA NA RAT, vojska Ukrajine nije ostvarila ciljeve kontraofanzive, UNIŠTENI LEOPARDI

Planeta -

Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, izjavio je da pobuna vagnerovaca, koju je prošlog meseca organizovao njihov vođa Jevgenij Prigožin, nije ni na koji način uticala na rat koji Rusija vodi u Ukrajini.

U prvom komentaru na Prigožinovu pobunu od 24. juna Šojgu ju je nazvao "operacijom izvedenom sa ciljem destabilizacije zemlje".

- Ovi planovi su propali pre svega zbog toga što su pripadnici oružanih snaga pokazali lojalnost svojoj zakletvi i vojnoj dužnosti - poručio je Šojgu, prenosIi Al Džazira.

Sputnjik prenosi da je Šojgu ocenio da ukrajinska vojska nije ostvarila ciljeve kontraofanzive ni u jednom od pravaca.

- Generalno, neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve ni u jednom od pravaca. To svedoči o umeću naših boraca i očigledno preteranim očekivanjima od hvaljenog zapadnog naoružanja - izjavio je Šojgu na konferencijskom sastanku sa rukovodećim sastavom Oružanih snaga Rusije, prenosi Sputnjik.

On je ocenio da "kijevski režim na insistiranje Zapada zahteva od komande ukrajinske vojske da napreduje, uprkos značajnim gubicima".

Šojgu je dodao da Kijev "pokušava da kompenzuje svoju nesposobnost da ostvari uspeh na kopnu na račun terorističkog granatiranja civilnih objekata, želeći da tako ostvari propagandni efekat“.

On je kazao da "ruska vojska nastavlja da nanosi efikasan vatreni poraz neprijatelju, što značajno smanjuje ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajin".

- Ruski PVO sistemi u junu su oborili 158 projektila višecevnog raketnog sistema Hajmars, 25 raketa Storm šedou i 386 ukrajinskih dronova - naveo je ruski ministar odbrane.

Šojgu je još kazao da je ruska vojska uništila 16 tenkova Leopard, što praktično iznosi 100 odsto oklopih borbenih vozila tog tipa koje su Portugal i Poljska poslale Oružanim snaga Ukrajine.

Rojters je ranije objavio prvo javno obraćanje Šojgua od pobune ruskih plaćenika iz "Vagnera" koji su tražili njegovu smenu.

Sergej Markov, bivši savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina koji je i dalje blizak Kremlju, kazao je da taj video snimak Ministarstva odbrane Rusije na kojem je prikazan Šojgu predstavlja "signal upućen svima da je i dalje u kabinetu i da će verovatno ostati ministar odbrane za sada".

- Putin neće uraditi ništa pod pritiskom pobunjenika - rekao je Markov, misleći na šefa vagnerovaca Jevgenija Prigožina koji je nakon okončanja pobune uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka otišao u izgnanstvo u Belorusiju.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Al Džazira/Sputnik/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track