"IDITE KUĆI, OVO JE NAŠA ZEMLJA“ Napetosti između Ukrajinaca i Roma u Češkoj, izbile velike demostracije!
Ilustracija, Foto: EPA Martin Divisek

"IDITE KUĆI, OVO JE NAŠA ZEMLJA“ Napetosti između Ukrajinaca i Roma u Češkoj, izbile velike demostracije!

Planeta -

U Češkoj se sve češće beleže sukobi između tamošnjih Roma i ukrajinskih izbeglica. Dva izolovana nasilna incidenta dovela su do velikih antiukrajinskih demonstracija Roma, prenosi Dojče vele.

„Ukrajinci, idite kući!“ „Ovo je naša zemlja!“ „Tražimo sigurnost!“ Te slogane uzvikivale su nedavno stotine demonstranata na ulicama češkog grada Pardubice. Češki Romi glasno su protestovali protiv ukrajinskih izbeglica zbog toga što se sve više osećaju ugroženo idrug marginalizovano.

Pre toga je došlo i do tuče između dvadesetak Ukrajinaca i pripadnika češke romske manjine u tom gradu od 100.000 stanovnika u centralnoj Češkoj. Policija je uhapsila trojicu muškaraca, jedan Rom je s ubodnim ranama prebačen u bolnicu. Video-snimak napada nožem obišao je društvene mreže.

Situacija u romskoj zajednici je od sredine juna napeta. Tada je jednog mladog Roma u Brnu u sličnoj svađi ubio Ukrajinac. I u tom slučaju radilo se o napadu nožem. „Napadač je bio Ukrajinac kojem je smetala glasna muzika mladih Roma u tramvaju“, preneo je portal Idnes.cz.

„Ovo je naš dom!“

Nekoliko dana nakon ubistva u centru Brna održane su antivladine i antiukrajinske demonstracije koje su predvodili "proruski provokatori". Antivladine i antiukrajinske parole izvikivane su i prošle nedelje kada su Romi iz čitave Češke došli na protest u Pardubice.

„Ovo je naš dom“, uzvikivali su Romi i tražili zaštitu od „nasilnih ukrajinskih kriminalaca“. Optužili su izbeglice da su agresivni i zavisni od alkohola.

„Želimo da skrenemo pažnju vlasti na to da smo i mi građani ove zemlje i da ne idemo po gradu naoružani i napadamo druge“, poručili su demonstranti. Romski aktivista Ferdinand Banik rekao je novinarima: „Želimo da živimo mirno. Zadnji slučaj nije usamljen. Sve je više sukoba između Ukrajinaca i Roma.“

Ukrajina, Poljska, ukrajinske izbeglice
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Ministar pravde Pavel Blažek kritikovao je, međutim, demonstrante jer svoj protest nisu prijavili vlastima, čime su prekršili Zakon o okupljanju.

„Učestvovanje na protestu i pozivi da se dođe na demonstracije su nezakoniti. Ustav i zakoni moraju da važe za sve – za većinu i za manjine“, poručio je ministar preko Tvitera.

Podrška Ukrajincima na uštrb Roma?

Veliki deo Roma u Češkoj zavisi od socijalne pomoći. Mnogi od njih smatraju da ukrajinske izbeglice imaju povlašćen tretman prilikom dodeljivanja socijalne pomoći. Tokom proleća je bilo nekoliko sukoba između Ukrajinaca i Roma u prostorijama Zavoda za zapošljavanje, pa i u Pragu. U nekoliko slučajeva situaciju je morala da smiruje policija.

Od početka rata u februaru prošle godine Češka je primila stotine hiljada izbeglica iz Ukrajine. Njih oko 400.000 trenutno živi u toj zemlji sa deset miliona stanovnika. Nekada su imali pravo na veće naknade od čeških državljana koji zavise od pomoći – na primer, njihovo stanovanje u potpunosti je finansirala država. Međutim, te privilegije su sada ukinute za one koji su u zemlji duže od šest meseci. Zvanično, to bi trebalo da stvori iste uslove za koji žive u Češkoj.

Prema češkim stručnjacima, Romi smatraju da su zakinuti i na tržištu rada. Mnogi veruju da češki poslodavci radna mesta na kojima su zapošljavali Rome sada daju Ukrajincima. „Ukrajinci su na lestvici društva na višem položaju od Roma“, ukazao je za portal Denik N socijalni antropolog Matous Jelinek.

Dezinformacije iz Rusije

Povrh svega, kako za DW kaže predstavnica Vlade zadužena za romsku manjinu Lucije Fukova, proruske grupe posebno su ciljale Rome kako bi širile dezinformacije i mržnju protiv Ukrajinaca. Mnogo je frustracija među Romima, koji se u Češkoj ionako smatraju građanima drugog reda.

Dezinformacije mogu lako da podstaknu antiukrajinsko raspoloženje i na društvenim mrežama. I tokom pandemije korone pripadnici manjine bili su podložni dezinformacijama, dodaje poverenica Vlade. „Sada su kampanje dezinformisanja pronašle novu temu: Ukrajince“, kaže Fukova. Ona izlaz vidi u promovisanju obrazovanja i osposobljavanja romske zajednice. Trebalo bi stvoriti uslove koji bi im omogućili da završe školovanje, a i da upišu više škole.

Viševekovna istorija Roma u Češkoj

U Češkoj živi oko 250.000 Roma. Njihovo prisustvo beleži se u dokumentima još od ranog 15. veka. Ali i istorija njihove diskriminacije isto toliko je stara. Tokom Drugog svetskog rata većina su postali žrtve nemačkog progona. Logore smrti preživelo je samo oko 600 njih. Ali, nakon rata se njihov broj ponovo naglo povećao – između ostalog i kao posledica prisilnog preseljavanja i useljavanja s istoka tadašnje Čehoslovačke i iz susednih zemalja.

Čak i tokom komunističke ere, Romi su se suočavali s velikom diskriminacijom, a nakon toga često su bili na meti desničarskih ekstremističkih i rasističkih grupa. I danas su socijalno ugroženi i često žive u lošim uslovima.

U junu 2021. su u Teplicama policajci ubili mladog Roma - komemoracija koja . je organizovana prerasla je u protest protiv diskriminacije Roma u Češkoj

„Romi se u Češkoj i dalje osećaju diskriminisano“, izjavila je u februaru ove godine predstavnica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović. Nasuprot tome, Češka je ponosna na to kako je postupila s velikim talasom ukrajinskih izbeglica. Više od 100.000 Ukrajinaca našlo je posao u Češkoj do proleća ove godine, a devedeset odsto ukrajinske dece (oko 50.000) pohađa češke škole.

Istovremeno, Vlada odlučno odbacuje navode po kojima će biti manje sredstava za češke građane, uključujući i Rome, zbog tretmana ukrajinskih izbeglica. „Izdaci za ukrajinske izbeglice su neznatni u poređenju s onim što je Vlada obezbedila češkim građanima tokom energetske i finansijske krize“, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski za DW.

(Dojče vele)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track