"PUTIN I DALJE POKUŠAVA DA VRATI AUTORITET!" Lopandić tvrdi: Velike su posledice pobune Vagnera, GENERALI SE UKLANJAJU
Foto: Handout / AFP / Profimedia, EPA/Sergei Ilnitskypool, Kurir Televizija

KURIR TV

"PUTIN I DALJE POKUŠAVA DA VRATI AUTORITET!" Lopandić tvrdi: Velike su posledice pobune Vagnera, GENERALI SE UKLANJAJU

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu, što je izazvalo pažnju medija i javnosti. Glavni razlog za ovu odluku je nedostatak garancija da neće biti uhapšen po nalogu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji ga je optužio za ratne zločine.

Ova odluka dolazi iz razloga što je Južna Afrika članica Međunarodnog krivičnog suda i zatražila je dozvolu od suda da se Putin ne uhapsi, kako bi se izbegle moguće ozbiljne posledice, pa čak i rat.

U međuvremenu, Rusija je donele odluku da sve brodove koji plove Crnim morem ka Ukrajini smatra vojnim plovilima od ponoći, što je dodatno pojačalo tenzije u regionu.

02:50

PUTIN I DALJE POKUŠAVA DA VRATI AUTORITET! Lopandić tvrdi: Velike su posledice pobune Vagnera, GENERALI SE UKLANJAJU

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, odbacio je informacije da je Rusija sugerišući Južnoafričkom predsedniku da bi hapšenje Putina na samitu BRIKS-a značilo objavu rata. Peskov je istakao da Rusija nije priznala Međunarodni krivični sud i naglasio da je jasno svima šta bi se moglo desiti ako bi se pokušalo uhapsiti šefa ruske države.

Prof. dr Duško Lopandić, diplomata i stručnjak za međunarodne odnose, koji je bio gost u jutarnjem programu Kurir televizije, dao je svoje mišljenje o odluci Putina da ne prisustvuje samitu BRIKS-a.

Duško Lopandić
foto: Kurir Televizija

- Verovatno je jedan od razloga neverovatna teorija da neko uhapsi ruskog predsednika u ovim ratnim uslovima. Drugi razlog koji možda nije očigledan je onaj koji je i dalje vezan za kratkotrajne posledice grupe Vagner i ono što se dešava u vojsci. Možemo da čujemo da su neki generali sklonjeni i da Putin pokušava da vrati autoritet. Samim tim mnogo je bezbednije da se ostane u Moskvi i da se vodi računa o celoj to situaciji - rekao je Lopandić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:21

PUTINU SE PRIPREMA ZAMKA DA BI GA UHVATILI! Bratina tvrdi: Postoje 2 teorija napada na Krimski most, NAPADALI SU SA SEVERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track