PRVI KORAK KA LEGALIZACIJI MARIHUANE U NEMAČKOJ! Šolc: Nikad u životu nisam povukao ni dim!
Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Planira se otvaranje prodavnica gde će se marihuana legalno prodavati

PRVI KORAK KA LEGALIZACIJI MARIHUANE U NEMAČKOJ! Šolc: Nikad u životu nisam povukao ni dim!

Planeta -

Vlada u Berlinu predložila dekriminalizaciju posedovanja do 25 grama kanabisa ili tri biljke za ličnu upotrebu

Nemačka vlada je napravila prvi korak ka legalizaciji kanabisa. Usvojen je nacrt zakona o dekriminalizaciji posedovanja ove, po mnogima, "lake droge". Vlada s kancelarom Olafom Šolcom na čelu procenila je da su zabrane i rigorozne kazne za posedovanje kanabisa neuspešne.

Udruženja za sadnju

Ukoliko predlog prođe u parlamentu - Bundestagu, posedovanje do 25 grama kanabisa ili tri biljke za sopstvenu upotrebu u Nemačkoj više neće biti protivzakonito.

Kako prenosi Dojče vele, oni koji ne mogu sami da zasade sebi kanabis mogu da se pridruže udruženjima za sadnju. Najčešće se radi o društvenim klubovima za proizvodnju i prodaju, čija je svrha da članove snabdeju sopstvenim proizvodima od kanabisa.

O ovoj temi se oglasio i kancelar Olaf Šolc, koji je rekao da nikada nije pušio marihuanu:

- Ne, baš nikad. Ne, čak ni dim - odgovorio je Šolc na pitanje novinara TV stanica Sat. 1 i Proziben.

Nacrt zakona ima 183 stranice. Ako parlament usvoji zakon, on će stupiti na snagu 1. januara 2024. Zakon će se odnositi na svakog dvadesetog stanovnika Nemačke. Prema zvaničnim statistikama, 4,5 miliona odraslih građana je makar jednom probalo kanabis.

zaplena droge, turski državljanin, Gradina, marihuana
foto: MUP

Ministar zdravlja Karl Lauterbah iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) pred predstavnicima medija govorio je o promeni pravca vlade u politici prema narkoticima.

- Tri su razloga za promene. Prvo, konzumiranje kanabisa raste uprkos zabrani i to najviše kod dece i omladine. Drugo, taj rast je povezan s raširenom kriminalnom prodajom opijata. I treće, na crnom tržištu je sve više toksičnih dodataka, ali se povećava i koncentracija psihoaktivnih supstanci, što narušava zdravlje - rekao je on.

Potpuna legalizacija

Ovim nacrtom zakona se koalicioni partneri u vladi, socijaldemokrate, zeleni i liberali, približavaju realizaciji koalicionog programa u kojem je zacrtana potpuna legalizacija kanabisa.

Ekonomista Julijus Haukap, koji se odavno zalaže za legalizaciju kanabisa, procenio je za Dojče vele da je ilegalno tržište ovog narkotika u Nemačkoj vredno između četiri i pet milijardi evra.

Ipak, nisu svi oduševljeni ovim planom vlade u Berlinu. Pet udruženja lekara za decu i omladinu je u zajedničkom saopštenju upozorilo na moguće "ugrožavanje psihičkog zdravlja i razvojnih šansi mladih".

Protiv su i sindikat policije i udruženje sudija, kao i dve najveće opozicione stranke CDU i CSU.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track