PUTINOVA LUKSUZNA MINI-TVRĐAVA: Bivši telohranitelj opisao palatu ruskog predsednika - tajni agent mu PERE VEŠ! (VIDEO)
Foto: Foto: Youtube/Printscreen/Aleksey Navalny/President Putin Today

ronioci NON-STOP kruže oko privatnih plaža

PUTINOVA LUKSUZNA MINI-TVRĐAVA: Bivši telohranitelj opisao palatu ruskog predsednika - tajni agent mu PERE VEŠ! (VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je paranoičan u vezi sa potencijalnim atentatom da je uposlio jednog od svojih telohranitelja da mu pere veš u njegovoj dači na Krimu, tvrdi bivši ruski bezbednosni oficir.

Vitalij Brižati, bivši telohranitelj koji je prebegao iz zemlje i sada živi u Ekvadoru, takođe je opisao kako su naoružani ronioci bili raspoređeni da plivaju oko Putinovih privatnih plaža u potrazi za mogućim atentatorima.

- Toliko se on plaši za svoj život – rekao je Brižati za TV Dožd, liberalno nastrojenu rusku televizijsku stanicu koja je izbačena iz zemlje.

Brižati se starao o psima Federalne službe zaštite (FSO) i bio je stacioniran u Olivju, jednoj od Putinovih tajnih rezidencija na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. Kako piše britanski “Telegraf”, njegov intervju sa TV Dožd ponudio je redak uvid u Putinove poslove.

Brižati tvrdi da ruski lider nije potpuno verovao ni sopstvenim telohraniteljima i da je redovno davao lažne informacije da namerava da dođe na Krim.

- Ljudima je rečeno da se on odmara u dači i svi bi trčali okolo čuvajući ga, a on bi bio na drugom mestu – rekao je Brižati.

Njegovo svedočenje u skladu je sa onim što je izneo drugi oficir FSO koji je pobegao iz Rusije nakon početka rata u Ukrajini. On je tvrdio da je Putin umeo da pošalje konvoj iz svoje rezidencije blizu Sočija da zavara ljude da misle da se vraća nazad u Moskvu.

Brižatijevi navodi su, međutim, detaljniji. On je čak opisao načine na koje je Putin navodno želeo da se njegovo osoblje ponaša. Opisao je Olivje, Putinovu palatu na Krimu, kao luksuzni “mini grad” koji je morao da bude stalno funkcionalan, sa svežom hranom i cvećem.

- To je mesto iz fantazije. Tamo postoje fitnes sale, fontane, predivni parkovi, čajdžinica, zone za roštiljanje i plaže ' rekao je on.

Ruski opozicioni mediji ranije su detaljno opisali raskoš Putinovih rezidencija vrednih više miliona dolara, od kojih su neke navodno opremljene podzemnim klizalištima, ličnim crkvama, banjama i čajdžinicama.

O Olivju se do sada pisalo relativno malo, iako su istraživački novinari rekli da je izgrađeno u istom stilu, sa privatnošću i luksuzom na prvom mestu. Olivje je jedno od oko osam utočišta za koje se sumnja da su u vlasništvu Putina i, iako se slabo koristi, Brižati kaže da je moralo da funkcioniše 24 sata dnevno sedam dana u nedelji jer osoblje nikad nije znalo ko će i kada da se pojavi.

- Ako se hrana pokvari, samo se baca – rekao je Brižati.

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, i Aleksander Bortnikov, šef ruske bezbednosne službe FSB, takođe imaju dače u blizini, navodi britanski “Telegraf”.

Za Putina je u tom luksuzu, kako je rekao Brižati, najvažnija bila bezbednost koju je povećao od početka rata u Ukrajini, sa brojem pasa čuvara koji se utrostručio na šest.

Rekao je da je civilnim izvođačima radova uglavnom bio zabranjen pristup dači i da je osoblje moralo da predaje svoje mobilne telefone po ulasku u kompleks. Naoružani ronioci FSO patrolirali su morem oko njegovih privatnih plaža, dodao je Brižati.

- Pogledajte ljude koji rade u tim dačama. Čak je i na poziciji operatera veš mašine morao da bude oficir – rekao je on, dodajući da je pobegao iz FSO jer nije podržavao rat u Ukrajini.

(Kurir.rs/Blic/Telegraph.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track