NA ZAPADU UPALJENE CRVENE LAMPICE, OVO IM JE TRN U OKU NAKON SASTANKA! Dikić analizira: SAD gledaju Severnu Koreju kao osovinu zla
Foto: AP Vladimir Smirnov, Kurir Televizija

kurir tv

NA ZAPADU UPALJENE CRVENE LAMPICE, OVO IM JE TRN U OKU NAKON SASTANKA! Dikić analizira: SAD gledaju Severnu Koreju kao osovinu zla

Planeta -

Iako je Vašington pred sastanak Vladimira Putina i Kim Džong Una rekao da bi to bila "velika greška", lider Severne Koreje ipak je u predsedničkom vozu došao do Dalekog istoka.

Potom je Zapad rekao da ne može preći preko toga da Severna Koreja šalje oružje Rusiji, kao ni to da Rusija šalje razne vrste resursa u prednjepomenutu državu.

Kim Jong Un, Vladimir Putin
foto: Vladimir Smirnov, Pavel Byrkin

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je diskutovao o mogućim reakcijama Zapada je Aleksandar Dikić, lekar, voditelj i pisac.

- Bilo koje probijanje sankcija Severne Koreje je crveni signal za zemlje Zapada, trenutna američka administracija gleda na Severnu Koreju kao na osovinu zla. Taman smo izašli iz onog hladnoratovskog razmišljama, a sada se opet vraćamo. Očigledno je da Rusija ne može rat dobiti sama i da traži spoljnopolitički poen, kako bi pokazala da je i ona stub nekog okupljanja. Imali smo proširenje BRIKSA i to je bio dobar potez u pravcu da Rusija traži saveznike. Za Zapad je to vraćanje na koncept hladnoratnog razmišljanja. U svkaom slučaju, ovo pali crvene lampice na Zapadu.

00:59

NA ZAPADU UPALJENE CRVENE LAMPICE, OVO IM TRN U OKU NAKON SASTANKA! Dikić analizira: SAD gledaju Severnu Koreju kao osovinu zla

Potom se osvrnuo na pomoć Rusije u vidu svemirskih satelita:

- Ruski svemirski program je poznat u svetu, priznat je čak i od Amerikanaca. Moguće da će Rusija pomoći Severnoj Koreji, što je opet trn u oku Zapadu jer probijanje Severne Koreje na tom delu geopolitičkog poligona zaista upozorava Zapad da nešto nije uredu. Kada govorimo o ovom sjedinjavanju zemalja, možda smo i dalje daleko od blokovskog sveta, više on postaje globalno selo i dolazi do premrežavanja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:34

KIM DŽONG UN SA PUTINOM: Verujem da će Rusija pobediti protiv zla u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track