Samit „Pojas i put 2023“ otvoren u Hongkongu
Foto: Kineska medijska grupa

Samit „Pojas i put 2023“ otvoren u Hongkongu

Planeta -

Samit „Pojas i put 2023“, koji su zajedno organizovali Vlada Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga (HKSAR) i Savet za trgovinski razvoj Hongkonga, otvoren je u sredu u Hongkongu. Samit je privukao skoro 6.000 vladinih zvaničnika, poslovnih lidera, preduzetnika i predstavnika firmi u razvoju iz skoro 70 zemalja i regiona. Više od 100 inostranih i kineskih delegacija učestvuje u aktivnostima samita.

Hongkong je oduvek bio zagovornik, saradnik i korisnik Inicijative „Pojas i put“ (BRI), rekao je Džon Li, glavni izvršni direktor HKSAR-a u svom govoru na svečanom otvaranju samita.

Kina, Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

„Hongkong treba da proširi saradnju sa partnerima BRI na širokom spektru oblasti, kao što su trgovina i investicije, inovativna tehnologija i razvoj infrastrukture, kako bi se postigao zajednički prosperitet“, rekao je Li.

Od svog osnivanja 2016. godine, Samit Pojas i put postao je najveća i najznačajnija poslovna investiciona platforma za preduzeća iz matičnog dela Kine, Hong Konga i inostranstva.

Ove godine obeležava se desetogodišnjica BRI. Pored konsolidacije tržišta kao što je Asocijacija zemalja jugoistočne Azije, na Forumu je održana nova sednica posvećena razvoju bliskoistočnog tržišta.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja