NOVI DETALJI NAPADA KOJI JE OSAKATIO CRNOMORSKU FLOTU: Ukrajinski partizani tvrde - "Ruski vojnik nam je dostavio informacije"
Foto: Foto: Youtube/Cavit Ege Tulça/alper boler/Twitter/@KyivPost

NOVI DETALJI NAPADA KOJI JE OSAKATIO CRNOMORSKU FLOTU: Ukrajinski partizani tvrde - "Ruski vojnik nam je dostavio informacije"

Planeta -

Portparol Partizanskog pokreta Ukrajinaca i Krimskih Tatara (ATEŠ) rekao je za Kijev Post da je jedan ruski vojnik dostavio ukrajinskoj strani informacije koje su im pomogle da u sredu izvedu razorni raketni napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju.

"Imao je najnovije informacije o položaju i borbenim misijama podmornice Rostov na Donu."

Serija eksplozija potresla je u sredu u ranim jutarnjim satima sevastopoljsko brodogradilište na Krimu, teško oštetivši podmornicu "Rostov na Donu" i veliki desantni brod "Minsk".

Prema ruskom ministarstvu odbrane, veliki napad je izveden sa deset krstarećih projektila i tri pomorska drona.

Portparol ATEŠ-a je rekao da su partizani tražili informacije više od nedelju dana i da su bili aktivni u identifikaciji važnih ruskih vojnih ciljeva, ali i da su dobili pomoć od lokalnih građana.

"Veliki deo informacija dobijen je od običnih stanovnika Sevastopolja, koji nam stalno šalju informacije o ruskim trupama", rekli su oni.

Dodali su da su ruske snage na Krimu "postale žrtve sopstvene propagande" jer "veruju da svi Krimljani u potpunosti podržavaju Rusiju".

"Stalno rastući ukrajinski podzemni partizanski pokret pokazuje da su stanovnici Krima spremni da se bore protiv Rusije", dodaju oni.

Ukrajinske vojne operacije iza neprijateljskih linija su tajne i retko se objavljuju informacije o njihovim aktivnostima. Kijev Post naglašava da nije potvrđeno sve što su saopštili iz ATEŠ-a.

Ukrajinski raketni udari su napravili logističke probleme za komandante ruske Crnomorske flote.

Dok dva doka ne budu očišćena i treći oštećeni dok ne bude vraćen u radno stanje, komanda Crnomorske flote neće imati drugog izbora nego da prebaci sve neophodne popravke u manju i preopterećenu pomorsku bazu u Novorosijsku, u ruskoj oblasti Kuban.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja