OLUPINA KRIJE BLAGO VREDNO 16 MILIJARDI DOLARA? Vlasti Kolumbije se spremaju da iz mora izvuku galiju potonulu pre 300 godina
Foto: Youtube/globalnews

OLUPINA KRIJE BLAGO VREDNO 16 MILIJARDI DOLARA? Vlasti Kolumbije se spremaju da iz mora izvuku galiju potonulu pre 300 godina

Planeta -

Španska galija "San Hoze", koja je potonula u Karipskom moru pre više od 300 godina, prenosila je, kako se veruje više od 200 tona blaga, uključujući zlato, srebro i smaragde, a sada bi konačno trebalo da bude izvučena na površinu. Smatra se "svetim gralom" pomorske arheologije jer pored velikog blaga, ima i istorijski značaj i informacije o političkoj, društvenoj i ekonomskoj klimi s početka 18. veka.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro želi da izvlačenje olupine bude jedan od "prioriteta" njegove administracije, pre okončanja njegovog mandata 2026. godine.

Ministar kulture Huan David Korea rekao je za Blumberg da su od predsednika dobili instrukcije da ubrzaju izvlačenje olupine.

Međutim, još ne postoji konsenzus oko toga kome pripada blago čija je vrednost, kako se veruje, između 3,2 i 16 milijardi funti.

Španija i Bolivija takođe tvrde da polažu pravo na sadržaj olupine, koja je otkrivena 2015. zahvaljujući kolumbijskoj mornarici, u blizini luke Kartagine.

Stručnjaci za pomorstvo ovaj brod smatraju "svetim gralom među olupinama", jer pored velikog blaga, ima i istorijski značaj i informacije o političkoj, društvenoj i ekonomskoj klimi s početka 18. veka.

Navode da se na njemu, između ostalog, nalazi i netaknuti kineski porcelan, grnčarija, ali i topovi.

Britanska kraljevska mornarica je potopila "San Hoze" 8. juna 1708. godine tokom Rata za špansko nasleđe, a njegova lokacija ostala je nepoznata puna tri veka.

Brod koji je nekada imao 600 članova posade biće izvučen na površinu zahvaljujući partnerstvu države Kolumbije sa privatnim sektorom.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track