NOVI RAT NA POMOLU? Predsednik Venecuele pokazao novu mapu sa pripojenim regionom susedne Gvajane! Šalje se vojska na granice!
Foto: AP / Ariana Cubillos

na pomolu rat?

NOVI RAT NA POMOLU? Predsednik Venecuele pokazao novu mapu sa pripojenim regionom susedne Gvajane! Šalje se vojska na granice!

Planeta -

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro juče je objavio novu mapu regiona na kojoj je prikazano dve trećine susedne Gvajane koju je „povratio” Karakas. On je naredio državnim energetskim kompanijama da „odmah” počnu istraživanje u toj oblasti, dok širom sveta raste strah da bi Maduro mogao da započne rat.

Venecuela polaže pravo na regiju Esekiba više od 100 godina – otkako je granica današnje zemlje ucrtana, 1899. Ali u nedelju, kada je popularnost Nikolasa Madura pala pred ujedinjenom opozicijom, Maduro je organizovao 'referendum' o tome da li da se nastavi polaganje prava Venecuele na tu teritoriju.

Venecuelansko nacionalno izborno veće, koje kontroliše Maduro, saopštilo je da su birači zaokružili „da“ u više od 95 odsto slučajeva na svako od pet pitanja na glasačkom listiću, da bi Maduro sinoć objavio svoju novu mapu.

Venecuela, Nikolas Maduro
foto: AP/Matias Delacroix

On je postavio generala Aleksisa Rodrigeza Kabelja za šefa regiona i u juče ga je poslao u grad Tumeremo, udaljeno rudarsko mestašce u džungli, 120 milja od granice.

Esekiba, veličine Floride, bogata je mineralima i čini dve trećine teritorije Gvajane - nacije engleskog govornog područja, koja je stekla nezavisnost od Britanije 1966. Stanovnici Gvajane si jedini koji govore engleskim jezikom u Južnoj Americi.

Venecuela je protestovala zbog tendera za naftu koji je Gvajana raspisala u septembru, tvrdeći da su priobalna područja predmet spora i da kompanije kojima su dodeljena polja neće imati prava da ih istražuju.

Reakcije u Gvajani

Gvajana je osudila nedeljni referendum. Označilli su ga kao izgovor za pripajanje zemlje. U danima koji su prethodili referendumu, venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez, poznat po svojim vezama sa svojim kolegama u Rusiji i Iranu, postavio je video na kojem vojnici Venecuele na paradi mašu zastavama sa natpisom „Gvajana Esekiba“, obojene u venecuelansku zastavu.

Predsednik Irfaan Ali nazvao je ovaj potez Madura "nepromišljenim" i rekao da njegova zemlja planira da upozori i regionalne i svetske lidere na Madurov pokušaj da poremeti mir u regionu.

„Žalosno je što je predsednik Maduro odlučio da prkosi odluci međunarodnog suda. Ovo dovoljno govori o načinu na koji predsednik Maduro namerava da deluje i takođe ukazuje na činjenicu da svi treba da budemo zabrinuti za mir i bezbednost ovog regiona“, rekao je on za Majami Herald.

„Sud UN-a je vrlo jasno stavio do znanja da Venecuela ne može preduzeti bilo kakvu akciju koja bi poremetila status kvo, a status kvo je da Gvajana upravlja i kontroliše regionom Esekibo“, rekao je on.

On je dodao da traži podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Amerike, Karipske zajednice, Organizacije američkih država i drugih zemalja kako bi se osiguralo da teritorija Gvajane „ne bude povređena“.

„Još jednom pozivamo Venecuelu da se uzdrži od ovog nepromišljenog, avanturističkog poteza i da poštuje međunarodno pravo i presudu suda UN-a“, dodao je Ali.

Gvajana je uložila žalbu Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudu Ujedinjenih nacija, koji je u petak naredio Venecueli da ne preduzima nikakve radnje da promeni status kvo dok veće ne donese odluku o suprotstavljenim zahtevima dve zemlje. Svaka odluka može potrajati godinama.

U međuvremenu, Gvajana nervozno posmatra svog ogromnog suseda na severu.

Nikolas Maduro
foto: EPA / Miraflores Press

Venecuelanska vojska, koju podržavaju Rusija, Iran i Kuba, brojčano nadmašuje sićušnu Gvajanu: venecuelanska vojska broji 123.000 aktivnog osoblja u odnosu na samo 3.400 koje ima Gvajana, prema analizi brazilskog lista Folha de Sao Paulo. Gvajana je takođe manja od Venecuele u oružju, pri čemu Venecuela ima 514 oklopnih vozila u poređenju sa samo šest u vlasništvu Gvajane.

Igor Gilou, vojni ekspert kojeg citira list, rekao je da se samo oko polovina flote od 24 borbena aviona Suhoj Su-30 ruske proizvodnje smatra sposobnim za letenje.

„Ali čak i kao tigar od papira, Venecuela je kolos u poređenju sa Gvajanom“, rekao je Gilou. Istakao je i da će logistika invazije biti komplikovana.

„Dobar deo 800 kilometara duge granice između Venecuele i Esekibe sastoji se od guste džungle, koja je neprobojna za sve osim za male jedinice“, rekao je on i dodao da je nemoguće koristiti oklopna vozila na močvarnom tropskom terenu.

„Najlogičnija mogućnost za diktatora Nikolasa Madura je kombinacija vazdušnog napada na nekoliko urbanih centara Esekibe i amfibijskog sletanja na Karibe“, rekao je on.

Region se sprema za rat

Takav napad bi izazvao snažan međunarodni odgovor, a vođstvo će verovatno imati Brazil, koji se graniči i sa Venecuelom i sa Gvajanom i čija je vojska znatno veća i profesionalnija od bilo koje zemlje u regionu. Krajem novembra, brazilsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je „intenziviralo odbrambene akcije“ duž svoje severne granice.

„Ministarstvo odbrane prati situaciju. Odbrambene akcije su intenzivirane u severnom pograničnom regionu zemlje, promovišući veće vojno prisustvo“, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

01:54

SKAČE CENA NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Evo šta to znači za potrošače u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track