UKRAJINCI TVRDE: “Rusi koncentrisali 80.000 vojnika na pravcu Bahmuta" - u planu dejstva na ovim područjima!
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

UKRAJINCI TVRDE: “Rusi koncentrisali 80.000 vojnika na pravcu Bahmuta" - u planu dejstva na ovim područjima!

Planeta -

Ruska vojska nastavlja ofanzivu u nekoliko pravaca, uglavnom Donjeck i Kupjansk. Ukrajinske formacije, očigledno iscrpljene u svim aspektima, sve više prelaze u defanzivu, dok se promena taktike dešava praktično bez unapred pripremljenih rezervnih pozicija, navodi se u analizi koju prenosi TV Front.

Tokom „kontraofanzive“ Oružanih snaga Ukrajine, jednog od glavnih zadataka, pre svega u propagandne svrhe, kijevske vlasti su postavile povratak kontrole nad Bahmutom (Artemovskom), čija je predaja bila veoma bolan ideološki udarac za vlast Zelenskog. Međutim, brojni „masovni napadi” na ruske položaje na južnom i severnom prilazu doveli su samo do ogromnih gubitaka u redovima ukrajinskih formacija i manjih lokalnih pokreta, uglavnom stvarajući sive zone.

Ukrajina, Rusija, Oskil
foto: WOJCIECH GRZEDZINSKI / AFP / Profimedia

Odbivši sve napade ukrajinskih oružanih snaga, ruska vojska je u jednom trenutku prešla u ofanzivu kako na bokovima tako i na zapadu Artemovska. Istovremeno, ukrajinskim formacijama postaje sve teže da se odupru protivofanzivi Oružanih snaga Rusije, s obzirom na nedostatak rezervi i naglo oslabljenu vojnu podršku Zapada. Štaviše, ako je verovati samim ukrajinskim vojnicima, ruske trupe se još samo spremaju za odlučna dejstva na Donjeckom pravcu, uključujući i oblast Artemovska.

I same vojne snage već seju paniku, tvrdeći da Oružane snage Rusije gomilaju značajne rezerve u onim oblastima gde se vode najaktivnija borbena dejstva. Konkretno, u oblasti Artemovska (Bahmut) Oružane snage Rusije su koncentrisale do 80 hiljada vojnika, kaže Oleg Kalašnjikov, referent za štampu 26. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine. Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije su na ovom području okupile 19 divizija, 21 puk, 15 zasebnih bataljona i više od 17 kombinovanih taktičkih jedinica – otprilike na nivou bataljona i četa.

“Možemo reći da je Bahmut za njih (ruske oružane snage) veoma bolna tema i na njoj ne štede oružje i resurse”, tvrdi Kalašnjikov.

Vladimir Putin, Ukrajina, vojnici, Ukrajina mapa, mapa, mapa Evrope
foto: Shutterstock

Zauzvrat, ukrajinski vojno-politički kanal DeepState, koji prilično često daje objektivne informacije o situaciji na frontu, izveštava da je ruska vojska postigla uspeh u ofanzivi istočno od sela Ivanovskoe (Krasnoe) zapadno od Bahmuta, gde su u jurišu Rusi zauzeli deo položaja Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Dača i izvode akcije čišćenja kako na frontu tako i u zemunicama na periferiji sela. Ukrajinski analitičari navode potrebu hitnog uvođenja rezervi u borbu.

Na južnom krilu, borbe kod Kleščejevke dovele su do toga da je teritorija sela napola zauzeta; ruske trupe napreduju visovima ka severu. Severozapadno od Artemovska u Bogdanovki vode se borbe u blizini istočne i severne periferije sela, u jednoj od njih su ukopane jedinice Vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Rusije.

TV Front

Bonus video:

10:43

SAMO JE RUSIJA BILA SPOSOBNA DA IH SVE NADIGRA Miletić o DVA moguća scenarija: Kome ide u prilog ŽARIŠTE NA BLISKOM ISTOKU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track