LILIJAN RODILA DETE A OSUDILI JE NA 30 GODINA ROBIJE ZBOG ABORTUSA: Horor priča dobila obrt, sada je majka na slobodi! (VIDEO)
Foto: PROFIMEDIA/AFP/MARVIN RECINOS

nevina robijala

LILIJAN RODILA DETE A OSUDILI JE NA 30 GODINA ROBIJE ZBOG ABORTUSA: Horor priča dobila obrt, sada je majka na slobodi! (VIDEO)

Planeta -

Salvadorka Lilijan puštena je na slobodu nakon odslužene osmogodišnje zatvorske kazne, a završila je iza rešetaka nakon što joj je novorođenče umrlo u bolnici.

Ona je naime 2015. osuđena na 30-godišnju kaznu zatvora zbog navodnog abortusa, uprkos tome što je rodila devojčicu u javnoj bolnici koja je zbog zdravstvenih komplikacija umrla posle 72 sata.

Dotična 28-godišnja žena obratila se medijima u sredu, prvi put otkako je u decembru napustila zatvor. Dok je ona apelovala na svoje sunarodnike da "prestanu da osuđuju žene koje pate od ozbiljnih akušerskih problema", a aktivisti lokalnih udruženja za građanska prava osudili su stroge zakone te centralnoameričke zemlje koji su, kako su rekli, doveli do "kriminalizacije porođaja".

"Zadovoljstvo je veliko. Konačno sam uspela da dokažem svoju nevinost, iako je sam proces za mene bio veoma dug i bolan. Bila je to veoma teška trauma i ne želim je nikome", rekla je Lilijan, koja se porodila 2015. godine u javnoj bolnici na zapadu Salvadora. Ali njena devojčica je pretrpela ozbiljne komplikacije ubrzo nakon rođenja. Nažalost, preminula je 72 sata nakon što je smeštena u inkubator.

Mladoj majci se sudilo za napuštanje i zanemarivanje deteta i teško ubistvo, a tužioci su čak tvrdili da "nije dovoljno brinula o fetusu dok je bila trudna". Dobila je ukupno 30 godina zatvora, ali je sud preispitao kaznu 2023. godine i naložio njeno oslobađanje.

El Salvador ima jednu od najstrožih zabrana abortusa u Americi, a odnosi se na žene koje su imale abortus ili mrtvorođene. Mnoge žene su nepravedno osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne pod optužbom da su ubijale svoju decu. Većina stanovnika te centralnoameričke zemlje su rimokatolici ili evangelisti, odnosno hrišćani koji veruju da život počinje začećem. Prema Grupi građana za dekriminalizaciju abortusa u El Salvadoru, Lilijan je bila poslednja od 73 žene koje su zatvorene nakon što su osuđene za teško ubistvo zbog abortusa ili druge hitne akušerske situacije.

"Veoma smo srećni što smo zatvorili ovaj ciklus", rekla je koordinatorka grupe Marijana Mojsa, govoreći o kampanji koja je počela 2014. godine, a njen cilj je mobilizacija međunarodne podrške za oslobođenje žena. Uprkos ovom uspehu, oko 20 sličnih slučajeva je još uvek na čekanju u El Salvadoru. "Insistiramo na traženju pravde, naše žene moraju imati pristup svojim se**ualnim i reproduktivnim pravima", rekla je Mojsa, a prenosi Dejli mejl.

Inače, prema salvadorskom krivičnom zakonu, abortus pod bilo kojim okolnostima može biti osuđen na dve do osam godina zatvora, ali tužioci i sudije često slučajeve abortusa svrstavaju u teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od 30 do 50 godina iza rešetaka. Predsednik Salvadora Najib Bukele obećao je da će poboljšati uslove u bolnicama kako bi ženama olakšao porođaj, ali je takođe napomenuo da "nema nameru da menja zakon o abortusu".

Lilijen, El Salvador
foto: Printscreen YT

Poslednjih godina salvadorskim zakonom o abortusu bavio se Interamerički sud za ljudska prava, koji trenutno ispituje slučaj 22-godišnje Beatriz, mlade žene obolele od autoimune bolesti lupusa, koja je otkrila u 11. nedelji trudnoće da mozak njenog fetusa nije razvijen. Lekari se slažu da u ovom bolnom slučaju apsolutno nema dileme – primoravanje žene da nosi takav fetus do termina porođaja predstavlja ozbiljan rizik po njen život.

Vrhovni sud Salvadora odbio je da joj odobri abortus, ali je nakon intervencije Interameričkog suda za ljudska prava Beatriz dobila zeleno svetlo za carski rez u sedmom mesecu trudnoće. Nedugo nakon toga, njena beba je umrla. Nesrećna mlada žena poginula je u saobraćajnoj nesreći 2017. godine, a još se čeka presuda o tome da li je Salvador povredio njena prava na život, zdravlje i zaštitu od nečovečnog postupanja.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track