UBILA JE PRORATNOG BLOGERA, A SADA KAŽE DA JOJ JE SVE NAMEŠTENO Njoj je izrečena jedna od najstrožijih kazni u ISTORIJI RUSIJE
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

presuda

UBILA JE PRORATNOG BLOGERA, A SADA KAŽE DA JOJ JE SVE NAMEŠTENO Njoj je izrečena jedna od najstrožijih kazni u ISTORIJI RUSIJE

Planeta -

Ruskinja Darja Trepova osuđena je na 27 godina zatvora zbog ubistva proratnog blogera Vladlena Tatarskog prošlog aprila.

Tatarski je ubijen od bombe u statueti koju mu je dala Trepova, dok se spremao da održi govor u Sankt Peterburgu. Desetine su povređene u eksploziji.

Trepova, 26, negirala je optužbe, rekavši da misli da statueta sadrži uređaj za prisluškivanje.

Rekla je da je delovala po naređenju ukrajinskog kontakta i da joj je namešteno.

Kazna je jedna od najstrožih izrečenih ženi u istoriji Rusije.

Napad na Tatarskog (40) (pravo ime Maksim Fomin) dogodio se 2. aprila 2023.

Trepova je optužena za "teroristički akt organizovane grupe izazivanjem smrti" i "nezakonito posedovanje eksplozivnih naprava od strane organizovane grupe".

Ruski istražitelji optužili su Ukrajinu da stoji iza napada, a ukrajinski zvaničnici to nisu ni potvrdili ni demantovali.

Ali Trepova je na sudu svedočila da je sledila naređenja čoveka u Ukrajini poznatog kao Geštalt. Njegov identitet nije poznat.

Ona je rekla da je kontaktirala s njim preko ukrajinskog novinara Romana Popkova. Ona se protivi ratu Rusije u Ukrajini i tražila je da ode tamo da radi kao novinarka.

Trepova je rekla da je po Geštaltovom uputstvu stekla poverenje Tatarskog, predstavljajući mu se kao student umetnosti po imenu Anastasija Kriulina i prisustvujući njegovim razgovorima.

U martu joj je Geštalt poslao statuetu, rekla je, uveravajući je da sadrži prisluškivač i tragač. Izrazila je zabrinutost da bi u njemu mogla biti bomba, rekla je.

Tatarski je bio poznati bloger sa više od pola miliona pratilaca i imao je kriminalnu prošlost.

Rođen u Donjeckom regionu na istoku Ukrajine, rekao je da se pridružio separatistima koje podržava Rusija kada su ga pustili iz zatvora, gde je služio kaznu zbog oružane pljačke.

(Kurir.rs/BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:29

MAJKA MONSTRUM KOJA JE SILOVALA I UBILA ĆERKU (3) ŽELI OPET DA RODI! Bivša zatvorenica za Kurir TV: SADA JE ZAŠTIĆENA U ZATVORU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track