KAKAV OBRT:Svi su mislili da je oteti pilot mrtav, ali onda je osvanuo jezivi video u kom se obratio supruzi Mariji i sinu (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

KAKAV OBRT:Svi su mislili da je oteti pilot mrtav, ali onda je osvanuo jezivi video u kom se obratio supruzi Mariji i sinu (VIDEO)

Planeta -

Novozelandski pilot Filip Mark Mertens, kog su 7. februara 2023. zarobili pobunjenici u šumama zapadne Papue, poslao je svojoj supruzi Mariji i sinu Džejkobu srceparajuću poruku.

Mršav i bled, s raščupanom bradom, uz nervozan osmeh svojim najmilijima govori 'To sam ja‘, a potom im šalje i nekoliko reči ohrabrenja.

- Ljubavi, to sam ja. Dobro sam, dobro se ponašaju prema meni. Pokušavam da ostanem pozitivan i nadam se da ste ti i Džejkob zdravi, da ste dobro te da dobijate podršku - rekao im je.

- Volim vas oboje i puno mi nedostajete i nadam se da ću uskoro moći da razgovaram s vama, dodao je.

Mertens je radio za indonezijsku vazdušnu kompaniju, a otet je kada je sleteo svojim jednomotornim avionom "Susi Air" na udaljenu pistu u planinskoj pokrajini Nduga, koja se nalazi u indonezijskoj zapadnoj polovini Nove Gvineje.

U najnovijem videu kaže da je snimljen 22. decembra 2023, a pobunjenici Oslobodilačke vojske Zapadne Papue su čekali nedeljama pre nego što su ga danas podelili.

Pilot je nastavio da objašnjava da se sastao sa ‘zapovednikom‘, verovatno misleći na Egianusa Kogoju, zapovednika u pobunjeničkoj vojsci koja se bori protiv indonezijske aneksije teritorija.

Mertens je rekao da će takođe razgovarati sa zapovednikom o telefonskom pozivu sa svojom porodicom. Nije bilo jasno da li je ovaj telefonski poziv ikada obavljen.

Drugi video: Obraćanje vladi

U drugom videu, objavljenom prošle nedelje, čini se da se Mertens obraća novozelandskoj vladi i traži neke zalihe kako bi sebi olakšao vreme u zatočeništvu.

- Možete li mi, molim vas, pomoći da nabavim jedan ili dva inhalatora ventolin samo da ih imam na raspolaganju u slučaju da dobijem astmu i, ako je moguće, mogu li, molim vas, nabaviti čitač e-knjiga poput Kindlea sa što više knjiga na engleskom, to bi mi puno značilo - rekao je.

Indonezijske snage pokušale su da oslobode Mehrtensa u aprilu prošle godine, a u tom je pokušaju poginulo šest njihovih vojnika.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track