FRANCUZI SE U OGROMNOM KAMPU PRIPREMAJU ZA RAT! Veći je od Pariza, komadanti otkrili šta im je GLAVNI CILJ: "Nisu svi prijatelji"
Foto: Profimedia

FRANCUZI SE U OGROMNOM KAMPU PRIPREMAJU ZA RAT! Veći je od Pariza, komadanti otkrili šta im je GLAVNI CILJ: "Nisu svi prijatelji"

Planeta -

Francuske trupe pripremaju se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati vatrenom moći. To je velika promena za vojsku koja je protekle decenije provela boreći se protiv pobunjenika u mestima poput Malija i Avganistana.

Sukob u Ukrajini, koji je ušao u treću godinu, vratio je rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Aksel Denis, koji vodi centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-campu u istočnoj Francuskoj.

- Svet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilan je, opasan i nisu svi prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti, spremnosti u kratkom roku. CENTAC je jedino mesto u Francuskoj gde možete videti kako izgleda rat - rekao je za Politiko.

Uslovi za obuku trupa u CENTAC-u su što sličniji stvarnom bojnom polju. Reprodukuju se zvuk, toplina i svetlo artiljerijske paljbe, dok su svuda razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

(CENTAC) Mailly-le-camp
foto: Profimedia

Kamp površine veće od Pariza je jedino mesto gde različite jedinice francuske vojske - pešadija, oklopništvo, artiljerija i inženjerija - koje su inače razbacane po celoj zemlji, mogu zajedno da vežbaju. To je takođe jedino mesto gde je dvadesetak tenkova Leklerk u akciji tokom cele godine. Zvaničnici ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmerena na pripremu trupa za borbu protiv neprijatelja poput Rusije.

Nakon decenija vojnih operacija u Africi, Francuska se sve više usresređuje na istočni bok Evrope, a njene oružane snage moraju biti spremne, rekao je u januaru komadant kopnene vojske general Pjer Šil. Do 2027. francuska vojska ima za cilj da može da rasporedi jednu diviziju od oko 25.000 vojnika u 30 dana.

- Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali deo smo koalicije, a to znači da imamo i obaveze. Pojam verodostojnosti u kolektivnoj odbrani, posebno u NATO-u, ključan je - rekao je.

U scenariju osmišljenom za francuske pripravnike cilj je usporiti neprijatelje, koje igraju iskusne trupe stalno stacionirane u CENTAC-u. Nije to lak zadatak. Glavna lekcija iz Ukrajine, rekli su zvaničnici CENTAC-a, je izbegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim brojem žrtava i ne uspevaju potisnuti neprijatelja.

(CENTAC) Mailly-le-camp
foto: Profimedia

Umesto toga, pešadija, oklopništvo, inženjerstvo i artiljerija, integrisani s novom tehnologijom poput bespilotnih letelica koje prenose informacije natrag trupama i pružaju ubojitu moć na bojnom polju, moraju sarađivati besprekorno.

- Rat u Ukrajini pojačao je važnost kombinovane borbe. To je jedini učinkovit način borbe - rekao je potpukovnik Vinsent, šef kancelarije za koordinaciju i upravljanje kampom. Njegovo prezime ne može se otkriti iz bezbednosnih razloga.

Vojske koje nisu u stanju da kombinuju tenkove, artiljeriju i pešadiju u ogromnoj su opasnosti, što su pokazale obe strane u Ukrajini.

- Ono što je dramatično u Ukrajini je da imate tenkove koji deluju sami - i zato više uopšte ne deluju - rekao je pukovnik Denis.

Nemogućnost koordinacije jedan je od razloga zašto ni Ukrajina ni Rusija nisu uspele da probiju dobro pripremljenu odbranu koja sada dominira preko 1000 kilometara fronta.

Završna vežba traje 96 sati. Vojnici spavaju u proseku četiri sata noću, obično u neudobnim vojnim vozilima. Moraju se kretati svakih pet minuta ili će se suočiti s (lažnim) eksplozijama.

(CENTAC) Mailly-le-camp
foto: Profimedia

- Ako je njihova reakcija neprimerena, sledi kazna. To je fizički sukob, ali iznad svega, radi se o želji da se potraje, da se bori, da se dominira - rekao je pukovnik Denis.

Polaznici se bave elektroničkim ratovanjem, suočavaju se s izazovima logistike i hemijskim pretnjama i moraju donositi odluke s visokim ulozima dok su neispavani. Vojnici takođe uče da radi s mapama umesto s računarima i telefonima - u onom što se naziva "smanjenim načinom rada" - kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gde njihovi protivnici ometaju mreže.

U vreme kada su svi stalno hiperpovezani, treneri CENTAC-a žele da trupe budu svesne rizika kada su online.

- Pametni telefoni i društvene mreže prava su pretnja za vojnike - rekao je potpukovnik Vincent.

Po završetku obuke vojnici će dobiti ocenu uspešnosti i ocenu na lestvici od jedan do pet.

- Nikad nismo dali pet - rekao je potpukovnik Vinsent. Kako glasi moto francuske Legije stranaca, "teška obuka, lak rat, dodao je.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track