"RUSI NEĆE UĆI U HARKOV, PRESTANITE TO DA PRIČATE": Gradonačelnik kaže da nema PLAN B dok Zelenski obilazi NOVE ROVOVE blizu grada
Foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, AP Mikhail Metzel

SPEKULACIJE O OFANZIVI NA DRUGI PO VELIČINI GRAD U UKRAJINI

"RUSI NEĆE UĆI U HARKOV, PRESTANITE TO DA PRIČATE": Gradonačelnik kaže da nema PLAN B dok Zelenski obilazi NOVE ROVOVE blizu grada

Planeta -

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkova, izjavio je da je uveren da ruske okupacione snage neć biti u stanju da dopru do drugog po veličini grada u Ukrajini.

To prenosi Ukrajinska pravda koja navodi da je jučerašnja izjava Terehova usledila nakon nedelja propagande plasirane iz Kremlja o pretnji koja se nadvila nad Ukrajincima u Harkovu.

Navodi se da je Terehov upitan da li ima plan B za slučaj da Rusi uđu u Harkov.

- Oni neće ući u Harkov. Prestanite to da pričate! Ja sam uveren u to - odgovorio je gradonačelnik.

On je izveo uverenje da će ukrajinska vojska, vlasti i narod Harkova braniti grad do kraja.

Terehov je rekao da nije napustio grad ni prilikom prvog pokušaja da ga zauzmu na početku rata i da ne namerava da ga napušta ni u budućnosti.

Ihor Terehov
Ihor Terehovfoto: Vesa Moilanen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukrajinska pravda prenosi da je Terehov citirao i sociološka istraživanja koja ukazuju da je ogromna većina građana Harkova proukrajinski orijentisana.

- Zašto je Harkov smatran proruskim gradom? Mi smo se veoma vređali zbog toga. 95 odsto stanovnika Harkova gaje ozbiljna proukrajinska osećanja, tri odsto su proruski orijentisani, a dva odsto stalno menjaju mišljenje. Niko nas (stanovnike Harkova) ne smatra sada proruski opredeljenim. Mi smo svima dokazali da smo proukrajinski orijentisani - zaključio je Terehov.

Ruska vojska, Ukrajina, ruski vojnici
foto: Shutterstock

Njegova izjava usledila je dan nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio u radnoj poseti Harkovskoj oblasti i to na jednoj od žarišnih tačaka na frontu gde Rusi napreduju prema Kupjansku u severoistočnom delu te oblasti.

- Održao sam sastanke sa svima koji su zaduženi za zaštitu (Harkovske) oblasti. Vlada će javno obznaniti sve detalje - kazao je Zelenski u video poruci objavljenoj u utorak uveče.

Harkov
foto: Shutterstock

Ruski nezavisni medij Meduza, čije je sedište u Letoniji, nedavno je citirao izvore bliske Kremlju koji su ocenili da ruske "političke elites" smatraju da je moguće da bi Putin mogao da pokuša da zauzme Harkov i da tako postepeno okonča "specijalnu vojnu operaciju", kako u Rusiji zov ovaj rat.

Ukrajinska pravda podseća da je Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, kazao da ona sprovodi radove velikih razmera sa ciljem utvrđivanja teritorija ka kojima bi ruske snage mogle da pokrenu ofanzivu.

Harkov, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov

Navodi se da je Sirski ocenio da bi napad na Harkov bio fatalna greška Rusije.

Gradonačelnik Terehov je ranije izjavio da, uprkos stalnim ruskim napadima na Harkov, ni gradske vlasti ni vojska u ovom trenutku ne smatraju neophodnom evakuaciju civila.

Volodomir Zelenski, Harkov
foto: Handout / AFP / Profimedia

Britanski magazin Ekonomist je, pozivajući se na vojne izvore u Kijevu, objavio da se pretpostavlja da je Rusija odlučila da Harkov pretvori u "sivu zonu" u kojoj je nemoguć život civila.

Ruska nezavisna Novaja gazeta Evropa je prošle nedelje objavila mišljenje David Šarp, izraelskog vojnog analitičara, koji ne veruje u medijske izveštaje o mogućoj ofanzivi na Harkov.

Harkov, Ukrajina
foto: AP Efrem Lukatsky

- Moramo da sagledamo činjenice, a ne nečije prazne spekulacije - rekao je Šarp i dodao da Rusija trenutno nema ni ljudstva ni sredstava za ofanzivu tih razmera.

On je naveo da bi za pokretanje ofanzive na Harkov bilo potrebno okupiti 100.000-150.000 vojnika uz one koji su već na frontu.

Ruska vojska, Ukrajina, ruski vojnici
foto: Shutterstock

To je oko 40-50 odsto ukupnog sadašnjeg broja ruskih vojnika u Ukrajini i skoro je blizu brojnosti trupa pod komandom Kremlja sa početka invazije u februaru 2022, kada je, po zapadnim procenama, Rusija angažovala oko 200.000 vojnika.

(Kurir.rs/Ukrainska pravda/The Kyiv Post/Novaya Gazeta Europe/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:19

HARKOV U PLAMENU Stravične posledice ruskog raketnog napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track